2 oktober ging Play Unified van start. Dit is een campagne waarin sporters met een verstandelijke beperking topsporters zonder beperking uitdagen. Zo racete Brian en Marit woensdag tegen de shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting.
Door Vonne van der Duijn Schouten en Christianne Waterman

Doel

De campagne heeft als doel om meer ontmoetingen te organiseren tussen sporters mét en zonder verstandelijke beperking. Ragna Schapendonk, directrice van Special Olympics en medeorganisator van de week, stelt dat dit soort ontmoetingen absoluut vaker moeten plaatsvinden. “Sport is het perfecte middel. Het komt op dit moment nog bijna niet voor, terwijl het juist heel eenvoudig is om samen te sporten. Bij alle vormen van sport kan je zulke ontmoetingen toepassen, niet alleen bij wedstrijden maar ook tijdens trainingen. Dan doe je aan het einde van zo’n training gewoon een klein partijtje, clinic of een presentatie. Zo kunnen de sporters mét beperking vragen stellen en plezier maken.”

Belangrijk

Waarom zijn dit soort races tussen verstandelijk beperkte en niet verstandelijk beperkte dan belangrijk? “Mensen krijgen meer begrip en waardering voor elkaar, dat zag je bij Sjinkie en Suzanne ook,” zegt Schapendonk. “Het is gewoon mooi als zij hun ervaring in sporten kunnen delen met mensen zoals Marit en Brian.”

Zonder onderscheid sporten in Tilburg

Chris Janssen van Play Unified en Gerrit Jan Hop voorzitter van IJsclub Tilburg vertellen over sporten met en zonder een verstandelijke beperking. Chris Janssen is nauw betrokken bij de challenges tussen topsporters en mensen met een verstandelijke beperking. Gerrit Jan Hop laat weten dat er misschien dit sport seizoen nog een evenement kan plaatsvinden waarbij iedereen kan sporten, zonder onderscheid.

Hieronder zie je de gewonnen medailles door Suzanne Schulting (roze) en Sjinkie Knegt (blauw).