Nederland is wereldkampioen als het gaat om de handel in synthetische drugs. In 2017 was de uiteindelijke verkoopwaarde (in straatprijzen) van xtc en amfetamine wereldwijd 18.9 miljard euro.  Maar wat gebeurt er met al het afval dat overblijft?

Boswachter Marcel Douma van Staatsbosbeheer heeft regelmatig te maken met de dumpingen. ”Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het afval wist ik nog niet goed wat het was. Ik werd gebeld dat er jerrycans in het bos stonden met een sterk ruikende vloeistof. En dus ging ik, zo onwetend als ik was, naar het bos en draaide ik een van de doppen er af. Dit moet je dus echt nooit doen. Er kwam een hele sterke lucht vanaf. Als ik mijn vinger in de jerrycan had gedaan, zou alles weg geschroeid zijn.”

Handhaving in de bossen

Dré Stuijts is jachtopzichter. Dit betekent dat hij optreedt bij zowel grote als kleine overtredingen. ”Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een loslopende hond, maar ik krijg ook regelmatig te maken met zware criminelen.” Samen met een flinke wapenuitrusting en een diensthond patrouilleert hij ‘s nachts rond in gebieden vlakbij de Belgische grens.

Waar Douma zich erg druk om heeft gemaakt is dat grondeigenaren opdraaien voor de schoonmaakkosten. ”Het afval moet door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd en verwerkt worden. Je krijgt hier een torenhoge rekening van. Dit kan 4.000 euro zijn maar soms zijn er uitschieters van 65.000 euro. Ieder jaar hebben we een potje met geld waarmee we zorgen dat het bos mooi onderhouden blijft. Het is bijvoorbeeld voor onderhoud van bankjes, speeltoestellen en voor het openhouden van fietsroutes. Maar dit potje raakt steeds leger omdat we iedere keer drugsafval op kunnen ruimen.”

Subsidie

Sinds een aantal jaren is er de regeling dat grondeigenaren een subsidie aan kunnen vragen bij hun gemeente wanneer ze schoonmaakkosten hebben gehad. Maximaal 50% van de kosten worden vergoed. Het beschikbare landelijke budget is 1.000.000 euro.

Hulp van de gemeente en provincie

Ook de provincie probeert zich bezig te houden met het drugsafvalprobleem. Jean-Louis Kop,  woordvoerder van de … is lid van de organisatie ‘samen tegen dumpen’. Deze organisatie regelt o.a. trainingen en workshops voor inspecties en inwoners, om de gevaren van drugsafval (iets van ‘duidelijk te maken’).

Ook de gemeente houdt zich bezig met drugsafval en de gevaren ervan. Mark … werkt bij de gemeente Hilvarenbeek. ”Ik controleer elke dag panden in mijn gemeente. Als iets er verdacht uitziet gaan we naar binnen.”

Elke dump een plaats delict

Professionele ervaringsdeskundigen zijn het erover eens dat dat een drugsdumping altijd als plaats delict behandeld moet worden. Het is belangrijk dat degenen die het afval vinden weten wat ze moeten doen en zich aan een bepaald protocol houden. Voor de recherche bieden de dumpingen soms meerdere aanknopingspunten voor een onderzoek/zaak. Zo kunnen bijvoorbeeld grondstoffenleveranciers in beeld gebracht worden en kunnen synthetische drugsproducten teruggevonden worden.

Dumpingen in West-Brabant

In de onderstaande kaart zijn de plaatsen van dumpingen van dit jaar in West-Brabant gezet. Bergen op Zoom, Tilburg en onder Breda zijn erg populair.