Amerikaanse fastfoodketens. Al jaren veroveren ze ons kikkerlandje. In de Tilburgse binnenstad is er ook duidelijk een ontwikkeling te zien. Steeds meer ketens weten de kruikenstad te vinden.

Door: Hana Smolenaars en Judith van den Berg

Via de woordvoerder van de gemeente Tilburg, Rosanneke Noomen, kregen wij een raadsinformatiebrief toegestuurd, geschreven door het college aan de raadsleden, met daarin het beleid van de gemeente wat betreft fastfoodketens.

“De Tilburgse binnenstad transformeert en wordt steeds aantrekkelijker voor nieuwe internationale Fastfoodketens. Je ziet ze steeds meer en meer in de Tilburgse binnenstad.” Volgens de gemeente zorgen die ketens voor meer bezoekers en bestedingen. En past dat bij de ambities bij de gemeente. “De nieuwe formules spelen in op de vraag van consumenten.”

Het college heeft Citymarketing Tilburg de opdracht gegeven om te werken aan het versterken van het vestigingsklimaat in de stad. Het bedrijf heeft een bericht gedeeld om nieuwe (internationale) vestigers naar de stad te lokken.

Tilburg Fastfoodstad from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Keerzijde

“Wat we echter niet beogen is het promoten van ongezonde voeding. Integendeel”, is te lezen in de raadsbrief. De gemeente geeft aan dat ze juist willen proberen gezonde voeding te promoten. “…wij hebben, vaak samen met partners in onze stad, verschillende interventies en methodieken ingezet en ontwikkeld, zoals de gezonde school-aanpak en de aanpak ‘Jongeren op Gezond Gewicht’ (JOGG).” Daarnaast is te lezen dat de gemeente op wijkniveau voorlichting geeft over gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

De gemeente geeft aan dat er in het horecabeleid (nog) geen mogelijkheid opgenomen is om te sturen op de vestiging van fastfoodbedrijven. Het beleid zou kunnen worden aangepast, maar zou alleen van invloed zijn op locaties waar nog geen horeca is gevestigd. Het plan zou volgens de gemeente overigens leiden tot planschadeclaims. “Het sluit ook niet aan bij ons streven om ondernemers de vrijheid te geven in het voeren van het door hen gewenste concept’’, wordt er nog aan toegevoegd.