West Ham speelde voor eigen publiek tegen de competitieverrassing van vorig jaar, het Burnley van manager Sean Dyche  De huidige nummer dertien en veertien van de Premier league stonden vandaag tegenover elkaar. De winnaar zou het gat kunnen vergroten met de degradatiestreep, wat maar twee punten is. Thuisploeg West Ham beschikte weer over Marko Arnautovic, andere aanvallers Yarmolenko en Carroll zijn nog lang geblesseerd.   

Voor de wedstrijd was er een herdenking voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Voor het stadion waren dan ook karakteristieke spelden te verkrijgen met een symbolische poppy (klaproos).

Geslaagde rentree

West ham nam meteen het initiatief en Burnley liet zich terugzakken op eigen helft. Gecreëerde kansen waren er nog niet, totdat Arnautovic de bal heroverde na fel afjagen. De Oostenrijker faalde niet oog in oog met Engels ex-international Joe Hart. De dominantie bleef en Burnley kwam er niet aan te pas.

De hechte defensie van de ploeg van Sean Dyche werd in de eerste helft echter amper kapot gespeeld. De inzet van Felipe Anderson zou langs Hart in de kruising belanden, maar Burnley verdediger Mee stak daar een stokje voor met puik verdedigen. Burnley kwam in de 45ste minuut in de omschakeling eruit en voormalig AZ-speler Gudmunsson passeerde met een sluw balletje keeper Fabianski.

West Ham vast in saai veldspel

In de rust is het volgens Engels gebruik niet ongewoon om eens een alcoholische versnapering te drinken op de goede afloop. Het thuispubliek had dat wel nodig na deze mentale tik tegen het minder aanvallende Burnley. Bovendien bracht het veldspel van de ‘Hammers’ weinig uitzicht op een thuisoverwinning. Het publiek ging massaal achter de ploeg staan en de leus ‘come on you irons’ werd vaak aangehaald.

Het was dan ook geen verrassing dat West Ham coach Pellegrini na een kleurloos kwartier na rust van zijn ploeg de Mexicaanse spits Javier Hernández  inbracht.  Binnen vijf minuten had de ex-speler van onder andere Manchester United de bal bijna voor het intikken na een snelle combinatie tussen Arnautovic en Felipe Anderson.

Topaankoop Anderson is beslissend

Het bijna volle London Stadium zag dat hun ploeg meer doelgevaar stichtte, Hart moest bijvoorbeeld redding bieden op een uit stand geschoten pegel van Arnautovic. Kind van de club Diangana zette de van Lazio overgekomen Felipe Anderson vrij en de Braziliaan scoorde te 2-1.

Burnley kroop uit zijn defensieve schulp en bleek weer effectief met zijn kansen om te gaan met  in de 76ste minuut met een rake kopbal van de 1.91 lange Chris Wood de 2-2 uit een corner. Het mocht echter niet baten voor de ‘Clarets’ want de andere Engelse club in blauw en bordeauxrood had met de man in vorm Anderson de man of the match. De zomeraankoop van zesendertig miljoen Anderson scoorde weer en heeft nu in tien wedstrijden drie keer het net gevonden.

Hernández zette de eindstand van 4-2 op het bord met een counterdoelpunt in extra tijd. waarmee het vorig jaar zo goed verdedigende Burnley in drie opeenvolgende duels dertien doelpunten om de oren kreeg.  West Ham trekt dan toch aan het langste eind na twee keer een voorsprong uit handen te hebben gegeven.