Zaterdag 3 november werd voor de vierde keer het Open Zeeuwse Judokampioenschap gehouden. Nieuwsredactie was hierbij om verslag te doen.

Een judowedstrijd klinkt interessant, maar hoe werkt dat dan? Klik op de link hieronder om een introductiefilmpje te bekijken.

https://app.wideo.co/en/view/24668631541102630285-judowedstrijd

Open Zeeuwse; een interview met Tonny Mulder

Rémonda van de Ree

Het Open Zeeuwse judokampioenschap is niet zomaar een wedstrijd. Naast een grote zaal met veel judomatten waar de wedstrijden gedraaid worden, is er ook een zaal waar de kinderen zich kunnen vermaken met een springkussen, schmink en korte judoclinics van Juul Franssen. Tonny Mulder is sportschoolhouder en een van organisatoren van dit evenement.

Waarom organiseren jullie dit evenement?

Op de eerste plaats willen we laten zien dat er in Zeeland gejudood wordt en dat wij hier ook wat kunnen organiseren. Veel van dit soort evenementen zijn in de rest van het land. Wij reizen dan kilometers voor een wedstrijdje om twee keer op je rug gegooid te worden en dan mag je weer naar huis.

Dit is de vierde keer dat het Open Zeeuwse judokampioenschap wordt gehouden. Bij dit toernooi zijn een aantal Europese toppers aanwezig, zoals Juul Franssen, Elisabeth Willeboordse, Tom Molenaar en Lindsey Wyatt. Dat alleen maakt dit toernooi al een ervaring voor de kinderen. “We hebben hetzelfde concept als voorgaande jaren, want ‘never change a winning formula.’ Mensen kennen het concept, we hebben coaches die al drie jaar meedraaien en nog steeds zeggen dat het gaaf is.” Aldus Mulder.

Voor de eigen club is het ook een voordeel, zoals al eerder aangegeven moeten deze judoka’s uren rijden voor een wedstrijd. Tonny vertelt dat ook de eigen club hier profijt van heeft. “We hebben ook judoka’s van de eigen club die normaal geen wedstrijden doen en zo toch kunnen laten zien dat ze kunnen judoën. Vaak ontbreekt de inzet om met hun kind zo ver weg te gaan om te judoën, dan is dit ontzettend leuk om te zien. Wij hopen op deze manier kinderen, maar ook ouders, te kunnen laten ervaren dat een judowedstrijd leuk kan zijn. En dat de ouders enthousiast worden en zo meer de moeite nemen om wedstrijden met de kinderen gaan doen.”

Ons grootste doel is dus aan de ene kant Nederland laten zien dat wij in Zeeland wel wat kunnen organiseren en het anders aanpakken. Anderzijds de judoka’s en ouders van eigen club overtuigen dat judowedstrijden de moeite waard zijn om naartoe te gaan.” Tonny voegt dat als het aan hem ligt er in 2019 weer een toernooi op de planning staat.

Internationaal toernooi

Niet alleen Nederlandse judoka’s zijn hier om te judoën, ook judoka’s uit Engeland komen naar deze wedstrijd. Coach Andrew Haffner legt uit waarom.

Europese top

Naast Nederlandse en internationale judoka’s zijn ook Europese toppers aanwezig. Juul Franssen vertelt waarom ze hier is, Tom Molenaar vertelt over zijn sport (jiu-jutsu) en Elisabeth Willeboordse praat over haar stichting Judo2Inspire.