Door Daniel Peperkamp en Bas van Krugten

Als twee opaatjes zijn we gisteravond om half negen gaan slapen. Vanmorgen werd er een vakkundig samengesteld ontbijt in elkaar geflanst en konden we ons voor de laatste keer voorbereiden voor ons eerste interview. Ondanks dat de dag pas net begonnen was, liepen we al gauw tegen een relatief groot probleem aan: er reden tot zonsondergang geen bussen vanwege de sabbat. De sabbat is in Israël een rustdag die nogal serieus genomen wordt. Aangezien we om twaalf uur een afspraak hadden, hadden we de keuze tussen een twee uur durende wandeling of een vijftig euro kostende taxirit. Althans dat dachten we. Een uur voor de afspraak werden we getipt op de geniale app ‘Mobike’ , via deze app kan je een fiets huren die ergens in de stad staat. Voor de duidelijkheid: dit is geen reclame voor deze app. Maar wat een fanatische app is dat zeg. Nadat we allebei de app hadden gedownload zagen we dat er in een straal van honderd meter al meer dan tien fietsen stonden, helemaal ready om door ons meegenomen te worden naar het stadscentrum.

Na een ritje van een half uur langs een schitterende boulevard kwamen we aan bij The Yarkon Park. Hier stond onze eerste interviewkandidaat, Elon, op ons te wachten. Elon heeft zeven jaar gediend in het Israëlische leger en kon ons veel vertellen over zijn militaire dienst (video-interview volgt).

Om onszelf te belonen voor het harde werken sloten we de middag af op het strand, ook hier werd natuurlijk met een journalistiek kritisch oog gekeken naar alles wat daar allemaal rondliep.