De regelgeving in Ierland omtrent abortus is veel strenger dan die in Nederland en België. Wat vinden de Nederlandse en Belgische Ieren, die op dit moment in Ierland wonen, hiervan? Amina Jedidi (37) komt oorspronkelijk uit Brugge in België en is vóór de wetswijziging.

Amina woont al bijna drie jaar in Ierland en maakte het referendum van dichtbij mee. Zelf mocht ze niet stemmen omdat ze geen Iers burgerschap heeft. “Dit is een van de vereisten om te kunnen stemmen. Als ik had kunnen stemmen, dan had ik voor de wetswijziging gestemd.”

Nederland en België zijn een voorbeeld

In Nederland werd abortus in 1981 wettelijk toegestaan tot een zwangerschap van maximaal 24 weken. In België is de abortuswetgeving geregeld in de Wet betreffende de zwangerschapsafbreking uit 1990. Abortus in België is daardoor onder bepaalde omstandigheden tot twaalf weken na de bevruchting of bij zware gevallen toegestaan.

‘’Nederland en België zijn op dat vlak vooruitstrevender. Het feit dat Ierland een van de laatste landen in de EU was dat nog geen wetgeving had over abortus toont duidelijk aan dat er wel degelijk aandacht aan besteed moest worden.”

Abortuspillen

Omdat het plegen van abortus in Ierland verboden is, gaan veel vrouwen naar Engeland of andere landen toe om abortus te kunnen plegen. Ook komt het voor dat de vrouwen online abortuspillen bestellen. ‘’Deze pillen zijn vaak niet goed gecontroleerd waardoor dit gevaarlijk kan zijn voor de vrouwen. Ik vind dat de keuze om abortus te plegen bij de moeder ligt en dat het niet aan de staat is om dit te verbieden’’, zo vertelt Amina

Officiële cijfers zijn moeilijk te vinden, maar uit een onderzoek in 2017 blijkt dat 5.650 vrouwen in Ierland abortuspillen bestellen bij een online aanbieder tussen 1 januari 2010 en 31 december 2015.

Abortuspillen zijn vrij makkelijk te verkrijgen, ondanks dat het illegaal is. Je moet een vragenlijst invullen, die ongeveer 10 minuten duurt, waarin je aangeeft waarom je abortus wil plegen, hoelang je al zwanger bent, of de pillen voor jezelf zijn, of het een vrijwillige keuze is om deze pillen te bestellen en wat je medische historie is.

Het innemen van abortuspillen zonder medisch toezicht brengt veel risico’s met zich mee. Zo kun je een infectie oplopen in je baarmoeder of in je baarmoederhals, je kunt last krijgen van hevige bloedingen en het kan ook voorkomen dat je een onvolledige abortus krijgt, wat betekent dat er na de bevalling foetaal weefsel kan achterblijven.

Repeal the 8th

Amina heeft niet actief deelgenomen aan de protesten, maar droeg wel een ’Repeal the 8th’ button wanneer ze de straat opging. “Wat opvalt als je naar de uitslag van de verkiezingen kijkt is dat de nee-stemmers voornamelijk van het platteland komen en de ja-stemmers uit de stad. Dit was wel gelijkwaardig met het referendum over het homohuwelijk in 2015 en daarom denk ik dat referendums zoals deze de breuk tussen het platteland en de stad in Ierland duidelijk maakt.”

Amina snapt dat er ook mensen zijn die tegen het wetsvoorstel hebben gestemd. ‘’Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening. Maar het is wel belangrijk op te merken dat het plegen van abortus nog steeds een vrije keuze is voor Ieren. Als abortus illegaal is, dan heb je die eigen keuze niet.”

Maandag volgt er een interview met tegenstander van de wetswijziging Patricia Kamp-Mom(41), die oorspronkelijk uit Limburg komt. Maar nu al 2,5 jaar in Ierland woont.