Door Daniel Peperkamp en Bas van Krugten

Wederom een zonovergoten dag in Tel Aviv. De tweede afspraak stond vandaag redelijk vroeg gepland en zo ging de wekker al om acht uur, en dat tijdens de vakantie. In de wijk Florentin spraken we af met Jan Franke, buitenland correspondent voor onder andere AD. Jan is gespecialiseerd in technologie en innovatie en daarom interviewden wij hem over unit 8200, een onderdeel van het Israëlische leger dat zich behoudt met het verzamelen van militaire informatie via het web. Na een leuk interview (audio volgt) en een gezellig gesprek vervolgden we onze dag.
Eenmaal aangekomen bij ons appartementje deden er zich een aantal problemen voor. Probleem 1 was eigenlijk sinds gisteravond al aan de gang: er was geen Wi-Fi meer. Aan de ene kant wel lekker rustig, maar aan de andere kant konden we totaal geen research meer doen voor de rest van de dag. Daarom moesten we noodgedwongen naar het strand, maar een beetje ontspanning konden we ook wel gebruiken. Voordat we überhaupt de kans hadden om onze tassen in de pakken deed zich het volgende probleem voor. We noemen dit probleem even probleem 2 om het makkelijk te houden: Daniël was zijn paspoort kwijt. Kleine ongerustheid wordt langzaam vervangen door kleine paniek om vervolgens te eindigen in gigantische paniek. Heel het appartement werd binnenstebuiten gekeerd, maar tevergeefs. De onderstaande dialoog werd in een tijd van vijf minuten tientallen malen gevoerd.

B: “Weet je zeker dat je hem niet mee hebt genomen ofzo?”
D: “Ik weet het echt niet man.”
B: “Hmm, oke.”

Na een uur wordt de ambassade gebeld om daar te vragen hoe we dit in hemelsnaam moeten gaan oplossen. We worden snel te woord gestaan en wanneer we ophangen ligt er een bruin boekje dat toch verdacht veel op het paspoort van Daniel lijkt naast ons op de bank. Probleem 2 heeft zichzelf opgelost, maar hoe is nog een raadsel. Op het strand hebben we daarna keihard gebrainstormd over hoe we probleem 1 zouden oplossen.