Door Daniel Peperkamp en Bas van Krugten

Het is negen uur ’s morgens als de wekker afgaat. Het wordt vervolgens tien uur en elf uur en nog steeds is er weinig van leven te bekennen in ons appartementje, we liggen namelijk allebei nog op één oor. Om half twaalf ontwaken we en ons plan om vandaag naar Jeruzalem te gaan is een beetje mislukt.

Het bovenstaande had alles te maken met een ietwat turbulente nacht. Zestig kilometer ten zuiden van Tel Aviv werden er vanuit Gaza zo’n driehonderd raketten afgevuurd richting Israël. Jan Franke, die we die ochtend hadden geïnterviewd, was ter plekke en hield ons op de hoogte. Via de app RedAlert, waar je alle raketten die hier in de buurt afgevuurd worden kan volgen, hielden we in de gaten of ons Airbnb’tje niet met de grond gelijk gemaakt zouden worden. Ook hielden we via Instagram met een paar Israëlische meisjes contact die opgeroepen werden om naar de base te gaan. Uiteindelijk raakten de projectielen meerdere woningen en een bus, maar nog ver bij ons vandaan. Hier in de stad merk je weinig tot niets van de chaos verderop, maar voor ons is het toch vrij bijzonder wat er vannacht gebeurde.

Om twaalf uur begon onze dag en besloten we naar het Israel Defense Forces Museum te gaan. Na een half uurtje lopen kwamen we aan bij het museum waar welgeteld drie andere bezoekers waren. Tanks, daarentegen, waren wel in grote getalen aanwezig. Nog nooit heb ik zoveel tanks in mijn leven op één plek gezien. En omdat er voor de rest geen bezoekers waren konden wij op ons gemak een fotoreportage maken. Snel en effectief zoals we zijn, liepen we na een uur alweer richting de uitgang om daar opgewacht te worden door een groep soldaten in opleiding. Met een gemiddelde lengte van 1,60 was ik in eerste instantie niet zo erg onder de indruk, maar de volautomatische machinegeweren die ze bij zich droegen waren toch wel redelijk imposant.
De rest van de middag werd voor de verandering een keer niet aan het strand doorgebracht. Aan de rand van Old Jaffa lunchten we met een schitterend zeezicht en zo werd het weer snel donker.