De dood van Savita Halappanavar (31), die op 28 oktober 2012 in het ziekenhuis van Galway stierf vanwege de complicaties van een septische miskraam, zorgde voor een revolutie in Ierland. 

De miskraam van Savita duurde zeven dagen om zich te ontvouwen. Vroeg in het proces, toen het duidelijk was dat de miskraam onvermijdelijk was, vroeg ze om een abortus. De artsen wezen haar verzoek echter af.

Bloedvergiftiging

Op 21 oktober 2012 ging Savita met hevige rugpijn naar het ziekenhuis. Daar werd ze onderzocht. In eerste instantie hadden de doktoren bij haar geen bloedvergiftiging vastgesteld en haar verzoek voor een abortus werd afgewezen omdat het medische team niet oordeelde dat haar leven in gevaar was.

Dit was echter een verkeerde diagnose. Uiteindelijk stuitte ze toch op de bloedvergiftiging. Toen ze deze gingen behandelen en er achterkwamen dat het leven van Savita in gevaar was, hadden ze gepland om de bevalling op te wekken. De bloedinfectie bleef zich echter ontwikkelen en Savita stierf aan een hartstilstand veroorzaakt door de sepsis. Haar dood  deed de inspanningen om abortus te liberaliseren in een stroomversnelling terechtkomen. 

“Historische overwinning”

Actrice Emma Watson schreef twee maanden geleden in het magazine Net- a-Porter een brief die Savita Halappanavar herdenkt.

“Lieve dr. Savita Halappanavar, je wou niet het gezicht worden van een beweging, je wou enkel een procedure die je leven gered zou hebben”, schrijft de actrice. “Toen het nieuws over je dood bekend raakte in 2012, weerklonk de dringende oproep van Ierse activisten over de hele wereld: herroep het achtste amendement van de Ierse grondwet.”

Emma Watson beschrijft de “historische feministische overwinning” van 25 mei dit jaar. “Dat het achtste amendement meer waarde hechtte aan het leven van een ongeboren foetus dan aan dat van een levende vrouw, was een wake-up call.” 

Nu het achtste amendement wordt ingetrokken is de vader van Savita, Andanappa Yalagi erg gelukkig. “Ik heb geen woorden nodig om mijn dankbaarheid aan het volk van Ierland uit te drukken”, liet hij weten aan the Hindustan Times today.

Muurschilderingen

Het verhaal van Savita werd opgenomen door nationale en internationale media. In Ierland is Savita vandaag de dag nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Verschillende graffiti artiesten hebben muurschilderingen in Dublin gemaakt. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ACHES (@achesdub) op