Vijftig jaar geleden was het in Nederland niet voor te stellen dat onze borden in 2018 vol zouden liggen met paella, sushi en falafel. Toch zijn dit soort gerechten inmiddels niet meer te denken uit onze keuken. Door de toenemende globalisatie komen we steeds meer in aanraking met ongezond buitenlands eten.

Komt dit alleen maar voor in de westerse wereld of is dit een wereldwijde trend? Om onze vraag te beantwoorden, spraken we de Jordaanse voedingsprofessor Refat Alkurd.

Groeiende economie vermindert ondervoeding

 De Jordaanse economie zit in de lift. Het BBP stijgt al jaren lineair en vooral de bevolking profiteert van de steeds voller wordende portemonnee. ‘Vroeger was Jordanië een land van ondervoeding. Daar is gelukkig nauwelijks meer sprake van’, beweert Alkurd op geruststellende toon. ‘De westerse invloed heeft daar zeker invloed op gehad. Daardoor is ons eten een stuk uitgebreider geworden.’

Ondervoeding wordt overvoeding

Na een diepe zucht somt Alkurd de nadelen op. ‘Ons dieet zit nu volgepropt met vet, suiker en koolhydraten. Dat leidt de laatste jaren zelfs tot overvoeding. Vooral in de grote steden is dit echt een probleem aan het worden. Het sterftecijfer neemt daar zelfs toe.’

McDonald’s vestigingen in Amman 2007-2018:

Het stijgende sterftecijfer kan niet los worden gezien van het toenemende percentage obesitaspatiënten. Waar in 2004 nog 19,5% van de Jordaniërs veel te zwaar was, lag dat aantal in 2016 maar liefst op 35,5%. Jordanië benadert daarmee zelfs het obesitaspercentage van de Verenigde Staten van 36,2%.

Hieronder het toenemende aantal Jordaanse obesitaspatiënten.

Nadat de koffie is bijgeschonken benadrukt hij zijn bezorgdheid door nog meer nadelen te noemen.’ De laatste is ook de consumptie van dierlijke producten, plantaardige olie en zoetstof toegenomen, het laatste overschrijdt zelf de aanbevolen hoeveelheid.’

“Alle vitamines zijn inmiddels voldoende voorradig”

Al met al juicht Alkurd de westerse invloed toch toe. ‘Het heeft in ieder geval geleid tot een uitgebreider dieet. In Jordanië worden voornamelijk tarwe, rijst, groente, en dierlijke producten gegeten. Door de invloeden van buitenaf zijn alle vitamines gelukkig voldoende voorradig.’