Finse Gokmachines worden volop gebruikt. In supermarkten lopen veel klanten na het afrekenen snel door naar het meest nabije apparaat, om zo hun boodschappenkosten terug te kunnen winnen. ‘Gratis boodschappen doen is namelijk best aangenaam’: de normaalste gedachtegang ooit in Finland.

Gokautomaten spelen een grote rol in Finland. Ze zijn overal, en ze worden erg tactisch geplaatst. Achter de kassa’s bij supermarkten, dichtbij de bar in cafés en restaurants, naast de ingang bij kiosken, enzovoort. Deze automaten zijn het grootste gokproduct van Finland. Een flink deel van de overheidsbegroting is afhankelijk van de gokinkomsten, de opbrengsten worden namelijk in verschillende ministeries gestopt. Om deze reden heeft de omvangrijke distributie van gokautomaten de ondersteuning van beiden de gemeente en de bevolking.

Lees HIER meer over de overheidsafhankelijkheid van het gokproduct, en over de opbrengstenverdeling.

Eigendom

De winkeleigenaar krijgt 17% van de inkomsten van een gokautomaat die in zijn/haar winkel/restaurant staat. Hierdoor is het aantrekkelijk voor ondernemers om de machines aan te schaffen. Zodra een machine in een winkel, krijgt de winkelbaas de taak als toezichthouder. Hij/zij is verantwoordelijk voor enig misbruik of minderjarig gokken dat plaats vindt op het apparaat. Volgens Maria Heiskanen, onderzoekster probleemgokkers bij afkickkliniek Peliklinikka, is deze controle onvoldoende. “Verschillende onderzoeken van het National Institute for Health and Welfare (THL) tonen aan dat de machines té toegankelijk zijn. Al is het huidige aandeel minderjarigen met gokproblemen niet groot, kan  je zeggen dat elk kind kan gokken als hij/zij het echt zou willen.” Door de aankomende (gedeeltelijke) legitimatieplicht zal dit veranderen.

Legitimatieplicht

Voor online gebruik van Veikkaus’ gok-services moet men zich identificeren. Dit is om te voorkomen dat minderjarigen gebruik van de sites maken. Vrij recent is er pas een wet aangenomen om ook fysieke gokautomaten een identificatie-systeem te geven. Losse automaten in openbare plekken zullen vanaf 2022 met identificatie-apparatuur uitgerust worden. Hoe dit nieuwe ID-systeem zal werken is nog de vraag. Buiten openbare plekken, staan er ook veel gokautomaten in gaming-halls: kleinschalige gokruimtes die officieel geen casino’s genoemd mogen worden. Er is echter nog geen plan om deze automaten te voorzien van een identificatieplicht. Iets dat waarschijnlijk wél zal komen, volgens Valtteri Merikallio, Research Manager bij Veikkaus. “Dit is pas het begin van een positieve ontwikkeling.”

De identificatieplicht is gevolg van de toenemende aandacht en alertheid die Finse onderzoekers en media aan de gokgewoonten besteden: afgelopen herfst is het onderwerp meer besproken dan in de voorafgaande 10 jaar. Door de identificatieplicht moet een veiligere gokomgeving gestimuleerd worden. Maar sinds het gokverbod voor minderjarig van 2011, is het aantal minderjarige gokkers enorm afgenomen. Afkickkliniek Peliklinikka erkent dat het aandeel minderjarige probleemgokkers dat hulp zoekt (wat voorheen een derde van de bellers was) nu nog maar een klein deel van het totaal is. Dus hoe moet een identificatieplicht het aantal gokkers af zien te nemen? Merikallio zegt dat het idee achter de identificatieplicht ongemak is: meer ‘gedoe’ om iets dat niet heel doordacht gebruikt wordt. Ook zou mogelijke registratie velen ontmoedigen. Het bedrijf heeft al met een aantal mensen gesproken die onregelmatig van de machines gebruik maken, velen hebben aangegeven dat ze zouden stoppen als ze zich moeten identificeren. “Waarschijnlijk willen veel mensen geen lid zijn van de ‘gokautomaat-club’” legt Merikallio uit. Volgens Heiskanen van afkickkliniek Peliklinikka, is de gedeeltelijke identificatieplicht niet voldoende. Zij vind het niet logisch dat de gaming-halls overgeslagen worden. Volgens haar is een systeem nodig dat restricties aan de gebruiker bindt, om zo excessief gebruik te voorkomen.

Bekijk HIER een interview met Maria Heiskanen over hoe probleemgokkers geholpen worden.