De rode loper ligt klaar. Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg opent de deuren voor nieuw talent. Wie zijn de mensen die wij straks in de media -en onze schoolgangen natuurlijk- terug gaan zien?  Deze liveblog doet verslag van al die potentiële nieuwe journalisten die vandaag iets te horen krijgen over onze fantastische opleiding. Plus we lichten op deze plek veel activiteiten uit. F5’en maar voor updates. #FHJ #WijZijnFontys 

Om te beginnen: we dagen iedereen uit om mee te produceren. Gebruik jouw favoriete sociale medium en draag bij aan deze blog. Als je jouw leuke foto of filmpje even deelt via #FHJ en #WijZijnFontys dan pikken wij het hier op.

Onze verslaggeefster Puck heeft de eerste student al ondervraagd. De deuren zijn net open en de eerste mensen druppelen binnen. Het verhaal over Robin uit Den Haag lees je hier.

Journalisten horen hun facts te checken. Dat vinden we op de FHJ erg belangrijk. Zeker nu, in tijden van ‘fake news’ en ‘alternative facts’, zijn onafhankelijke journalisten die de juistheid van beweringen controleren van groot belang.

FACTORY heeft zich volledig toegelegd op het controleren van de feiten. Studenten checken niet alleen uitspraken van politici, maar controleren ook beweringen van bedrijven, NGO’s, bn’ers en journalisten. Ook foto- en videoverificatie hebben onze aandacht. Daarbij houden we de richtlijnen aan zoals die zijn vastgelegd door Poynter. De bezoekers mogen vandaag mee onderzoeken.

Open Dag

Roos uit Etten-Leur is vijftien jaar. Ze zit in 4 havo maar oriënteert zich alvast op de vervolgopleiding. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze toch al ervaring. Als krantenjournalist bij BN/De Stem. Lees hier over Roos.

Ons videoteam is inmiddels aan de slag voor een sfeerimpressie op de open dag. Houd deze site in de gaten.

Open Dag

De FHJ bestaat al meer dan 25 jaar en heeft heel wat bekende journalisten afgeleverd. Neem Arno Leblanc, Winfried Baijens, Art Roijakkers, Martijn van der Zande, Dione de Graaff,  Willem Vissers, Jean-Pierre Geelen, Mark Deuze, Leon Verdonschot, Bram Vermeulen, Jutta Chorus.  En Tom van der Meer. Deze verslaggever van Brabants Dagblad is vandaar ook aanwezig als alumni om iets te vertellen over het werkveld.

Check hier een interview van Dione die vorig jaar geïnterviewd werd door onze student Julian Klop.

Open Dag

Gezamenlijk schreven deze oud-studenten recentelijk deze indrukwekkende verzameling boeken. Ze staan in de gang op weg naar onze zeer uitgebreide mediatheek. Neem ook daar een kijkje. Ontdek onze VR-cave of praat met docenten over storytelling of tijdschrift maken.

In de mediatheek staat docent Michel Simons bij de VR-cave. Hij heeft docenten en studenten analoog iets laten schilderen over de huidige stand van de journalistiek. Daar heeft hij weer een VR-versie van gemaakt. Old meets new. Check het in de mediatheek.

De FHJ is de enige journalistieke opleiding in Nederland met een deeltijdvariant. Malou Willemars vertelt in lokaal 0.83 alles over ons unique selling point. Parttime studeren, met onderwijs dat op maat gemaakt is. Waar je uiteindelijk een diploma verdient waarmee je net zo gemakkelijk het werkveld in stapt.

Open Dag
Open Dag

Er is veel belangstelling bij de algemene voorlichting op onze open dag. Wat daar verteld wordt? Dat we als opleiding een GOED gescoord hebben bij de visitatie bijvoorbeeld. Dat onze opleiding veel aandacht heeft voor ondernemerschap en innovatie. Dat de FHJ vele vormen van onderwijs heeft, zoals het projectgerichte onderwijs. Daarnaast kunnen studenten ook kiezen voor Nimbin en Condor, projecten waarbij de student meer de regie krijgt over zijn leeractiviteiten en -behoeften.

Open Dag

Ondernemerschap en Innovatie. De FHJ besteedt er veel aandacht aan. Zo is er in het vierde jaar het project O en I waar studenten aan hun eigen start-up beginnen. Daarnaast is er Broeinest Brabant, een voedingsbodem voor journalistieke start-ups, waarbij jonge talenten terecht kunnen voor deskundige ondersteuning en het opbouwen van een (journalistiek) netwerk. Binnen Broeinest werkt de opleiding onder anders samen met de Persgroep.

Tijdens de open dag kunnen jullie ook kennismaken met een aantal van deze start-ups, zoals What the Hague, een politiek nieuwsplatform voor jongeren.

Open Dag

Gezellig druk. Zo oordeelt men vanuit de Mediatheek. Oordeel zelf.

Dit bericht bekijken op Instagram

Gezellig druk in de mediatheek bij de #opendag van #FHJ . #wijzijnfontys

Een bericht gedeeld door Fontys Journalistiek (@fontys_journalistiek) op

Open Dag

Onze verslaggeefster Puck haakte even in bij de algemene voorlichting. En maakte deze korte samenvatting:

Docent Artlette Dwarkasing en twee studenten vertellen in een voorlichting over wat de opleiding precies inhoudt en wat je ervan kunt verwachten. Veel toekomstige studenten zien bekende mensen op televisie en denken dat ze dat ook moeten bereiken. Journalistiek is echter op veel meer plekken aanwezig dan de bekende hoofden van de televisie. Denk bijvoorbeeld aan de sites van het grote aanbod aan nieuwsmedia. Veel studenten weten dus niet wat journalistiek is, daar ga je het eerste jaar achter komen door de projecten die zich focussen op verschillende takken van het vak. Het is in ieder geval belangrijk dat nieuws je interesseert. Een goede tip om het nieuws te volgen volgens Dwarkasing is om verschillende nieuwsapps te downloaden, zo blijf je van alles op de hoogte. Veel studenten hebben in het begin last bel-angst hebben of durven niet op mensen afstappen. In het eerste jaar wordt je meteen in het diepe gegooid, dus gaandeweg kom je die drempel wel over. Lef is dus zeker belangrijk, maar door je in het diepe te gooien krijg je steeds meer durf. Een brede interesse is ook goed om te hebben, omdat je vaak producties over verschillende onderwerpen maakt. En het is natuurlijk goed om kritisch te zijn en je af te vragen of alles klopt wat je ziet. Met deze richtlijnen kun je dus bij jezelf nagaan of de opleiding bij je past.

Open Dag

Overigens hebben zich 450 studenten aangemeld vandaag om de open dag in Tilburg te bezoeken.

De eerste video van de dag is een feit. Wandel met onze verslaggevers door ons schoolgebouw.

Iedere drie kwartier start er een televisie-uitzending in de studio. Toekomstige studenten mogen plaatsnemen achter de desk en presenteren. Onder toeziend oog van hun ouders, docent televisiejournalistiek Helmut Boeijen en twee studenten. Het is een leuke manier voor toekomstige studenten om te ontdekken of dit iets voor ze is en om te zien wat er allemaal komt kijken bij deze tak van journalistiek.

Open Dag

In de gang staat Saskia Loomans met haar start-up What The Hague, daar hebben we het eerder al kort over gehad. Het idee stamt uit de tijd dat zij in het tweede jaar van de opleiding zat, inmiddels zit ze in haar laatste jaar. Ze wil politiek aantrekkelijker te maken voor jongeren.

Saskia is een echte politieke junk en wil het graag interessanter maken voor jongeren zodat ze écht met politiek bezig te zijn. Via korte updates in een begrijpelijke taal. Met een aantal andere studenten is ze nu bezig om het op poten te zetten en naar verwachting gaat volgende week de website de lucht in. Ook is What The Hague te volgen via alle denkbare sociale mediakanalen.

Open Dag

Last but not least…..de impressie van onze Kayleigh.

Dat was ‘m weer.  Deze blog werd gerund dankzij de inzet van onze studenten Midas, Puck, Marith, Kayleigh, Noa, en Sanne. Dank jullie allen. En al docenten die hun steentje hebben bijgedragen aan deze succesvolle open dag.