Hanna Karmakka-Asare is ervaringsdeskundige bij Peliklinnika, een afkickkliniek gericht op mensen met gokverslaving in Helsinki. Daar gebruikt ze haar kennis om mensen met serieuze problemen te helpen. Voorheen begon ze als vrijwilliger bij het bedrijf. Nu is ze bezig met een studie om zich tot professional te ontwikkelen. Hanna verteld dat het werk erg belangrijk voor haar was. Niet alleen omdat ze anderen ondersteunde, maar ook omdat ze zichzelf ermee hielp.

Finland is een van de grootste goklanden op de wereld. En dat zorgt ook voor de bijbehorende problemen: verslaving. Hanna legt uit wat de basis van een gokverslaving inhoud.

Men gokt met het doel om met een vollere portemonnee de deur uit te lopen. Winnen is het doel. Maar bij een serieuze verslaving is het nog maar de vraag of het werkelijk alleen om geld gaat. Volgens Hanna ging het voornamelijk om ‘escaping from your problems’. Het geld vulde daarbij alleen de rol als het benodigde gereedschap.

Als ervaringsdeskundige heeft Hanna in het verleden zelf haar gokverslaving moeten tackelen. Ze verteld dat ze een grote prijs betaald heeft om te komen waar ze nu is. Figuurlijk en letterlijk.

Omdat gokken in Finland als een nationale deugd gezien wordt, worden probleem gokkers vaak niet erkent in de samenleving. Als je eenmaal de moed opbrengt om voor je problemen uit te komen, zullen veel mensen je niet begrijpen volgens Hanna. Dit maakt het vooral lastig om het begrip van je vrienden en familie te krijgen, wat een erg belangrijk onderdeel van het herstelproces is.