Koffie zit zo in de Jordaanse cultuur verweven dat er zelfs bij het serveren bepaalde regels aan vast zitten. Om meer te weten te komen over die koffiecultuur spraken wij de Jordaanse voedingsprofessor Refat Alkurd.

 Wat betekent koffie voor de Jordaniër?

“Koffie behoort echt tot de Jordaanse cultuur. Het staat symbool voor gastvrijheid en het verwelkomen van buitenlanders. Er zitten zelfs heel veel rituelen en gewoonten aan.”

Dat maakt me nieuwsgierig.

“Als je in Jordanië volgens de tradities koffie serveert is het gebruikelijk dat je de koffie in de rechterhand houdt en de ketel met de linkerhand. De koffie serveren met de linkerhand wordt zelfs als beledigend gezien.”

Waar komen die tradities eigenlijk vandaan?

“Uit de Bedoeïense cultuur. Een nomadische groep die lange tijd leefde in de Negev. Ik heb trouwens nog wel een leuk voorbeeld: in deze cultuur wordt bijvoorbeeld vaak een kop zwarte koffie gedeeld door de gastheer en zijn gast. De gastheer drink altijd eerst van de koffie om te verzekeren dat de koffie op temperatuur is, vervolgens drinkt de gast de rest van het kopje leeg.”

 Kunnen die tradities eigenlijk blijven bestaan door de toenemende westerse invloeden? In Amman zijn hier bijvoorbeeld al veel filialen van Starbucks.

 “Starbucks houdt zich niet aan de Arabische standaard voor het serveren van koffie en al helemaal niet aan de tradities van de Bedoeïenen. Wel denk ik dat die bedrijven zich zullen gaan aanpassen aan onze cultuur, ze zullen ze het in ieder geval proberen om zo’n groot mogelijke doelgroep te bereiken.”

Interview met grootste koffieproducent van Jordanië:

Koning van de koffie – Video