Het Finse gokmonopolie brengt naast geld voor ministeries ook sociaal-economische problemen met zich mee. Veikkaus is zich hier bewust van. Een klein deel van het geld dat wordt verdiend aan gokken gaat dan ook naar de hulp voor probleemgokkers. De claim dat je gratis hulp krijgt van de overheid als je meer dan 120 euro vergokt is echter uit de lucht gegrepen. 

Medium.com

Die claim wordt gemaakt door een blogschrijver van www.medium.com. Waar hij dit gegeven op baseert, is onduidelijk. Maria Heiskanen, onderzoekster naar probleemgokkers in Finland, is ook niet bekend met deze claim. “Ik ben niet bekend met dit gegeven”, geeft Heiskanen aan. “Ik denk wel dat er zo’n soort ‘tool’ zou moeten komen. Een ‘tool’ waarmee Veikkaus het consumentengedrag bijhoudt en je contacteert als je teveel hebt verloren aan gokken. Het bedrijf kan je dan vervolgens persoonlijk vragen: ‘hoe gaat het?’ en ‘gaat alles wel goed?’ Alleen wat is ‘te veel’? Ik denk niet dat Veikkaus met zo’n service zal komen, laat staan de overheid.”

Veikkaus bekijkt wel veranderingen in het gedrag van spelers en identificeert risicogokkers. Die gokkers krijgen dan een mededeling waarin staat dat je moet letten op je uitgaven en verliezen. Verder staat er op de site van Veikkaus niks over gratis psychologische hulp, behalve dan een link naar de website van de Peliklinikka (de kliniek waar Heiskanen werkzaam is). De hulp die de Peliklinikka aanbiedt is tevens wel gratis, van telefoongesprekken tot groepssessies. Voor het volledige interview met Maria Heiskanen klik je HIER.

Kortom, er wordt op de website van Veikkaus verwezen naar een kliniek die hulp aanbiedt, maar er wordt niet actief met de mogelijke ‘probleemgokker’ zelf gecommuniceerd. Wil je meer weten over het gokmonopolie van Veikkaus in Finland? Lees dan DIT artikel.

PAF

Op het Finse eiland Alland (zie afbeelding) is er wel sprake van een limiet op gokverlies. Het gokbedrijf PAF, dat op dit eiland als enige een gokmonopolie heeft, geeft gokkers gratis hulp en adviezen om van hun verslaving af te komen. De opbrengsten van PAF gaan naar goede doelen als Save the Children en het Rode Kruis. Dit systeem is volgens Heiskanen veel vooruitstrevender. “Het gokbedrijf houdt zo veel meer rekening met haar spelers en geven indien nodig hulp. Of dit systeem voor heel Finland mogelijk is, wordt op dit moment besproken en onderzocht.”