Na een lange reis vanuit Brussel komen we aan op onze hotelkamer. Tijdens het rondkijken valt ons een blaadje in de badkamer op. Hierop worden we geattendeerd dat we zuinig moeten doen met water, dit wordt versterkt met de stelling dat Jordanië het op 3 na water armste land ter wereld is. Klopt deze stelling?

In een artikel van USAID uit juli 2018 worden er oorzaken gegeven van de lage waterreserves en tekorten van het koninkrijk. De niet-duurzame manier van het water uit de grond halen en duizenden illegaal gebouwde waterputten worden als redenen gegeven. Hoewel het waterprobleem al langer speelt, is de vluchtelingenstroom uit Syrië ook een negatieve factor. Met het huidige duurzaam geproduceerde water wordt slechts 50% van de totale waterbehoefte van Jordanië geleverd.

De stelling in onze badkamer

Slechte situatie

Hoewel Jordanië in tegenstelling tot buurland Saudi-Arabië wel rivieren heeft, is de situatie qua water er wel slechter. In een rapport van World Bank Group uit 2014 valt te zien dat er per persoon 77.000 liter water valt te halen uit een duurzame zoetwaterbron, in Saudi-Arabië is dat 78.000 liter. In 1978 was dit voor Jordanië nog 675.000 liter en Saudi-Arabië 550.000 liter. Op de lijst staat Jordanië overigens zesde, wat de stelling dus niet waar zou maken.

Alle waterbronnen

Als we verder kijken dan alleen duurzame waterbronnen wordt het niet veel beter voor Jordanië. In een artikel van Borgen Project uit augustus 2018 valt te halen dat Jordanië zelfs al op plek 3 staat qua landen met de meeste waterschaarste. Een onderzoek van de universiteit van Arizona uit maart 2016 versterkt deze stelling. In de toekomst lijkt dit ook niet te verbeteren. In 2015 deed het World Resource Institute een onderzoek over waterschaarste in 2040. Hieruit blijkt dat Jordanië een 4.86 van de 5 scoort. Dit betekent dat het er zeer extreme waterschaarste zal zijn.

Oordeel

De stelling die wordt gedaan op het blaadje in de badkamer blijkt dus niet waar. Het blijkt zelfs erger te zijn dan er in de stelling staat. Jordanië staat dus op plek 3 in plaats van 4 van landen met de minste waterbronnen.