Door Daniël Peperkamp & Bas van Krugten

Israël is een relatief klein land, met ongeveer acht miljoen inwoners. Iedereen heeft er dienstplicht en het leger loopt mijlen ver voor op de omliggende landen. Hoe kan het dat Israël technologisch zo ver gevorderd is en waar bestaat zo’n dienstplicht precies uit?


Sinds zijn stichting in 1948 kent Israël een periode van talloze conflicten, die tot op de dag van vandaag voelbaar of zelfs nog bezig zijn. Hieronder een overzicht van verschillende oorlogen door de jaren heen.

Eenzame hoogte

Naast het feit dat iedereen moet dienen in het leger, is het leger ook nog eens enorm geavanceerd. Het is koning van  de spionage, en de grootste tak in het leger is gespecialiseerd in cybercriminaliteit. Hoe kan dit? En hoe ziet dat er precies uit? Luister mee.

‘Basically you look like a cucumber’

Hoe is het om in je tienerjaren je leven om te gooien en tot het leger toe te treden? Luister naar het persoonlijke en emotionele verhaal van Elon.

Lilac & Romy

Tijdens het verblijf in Tel Aviv was er van alles aan de gang op militair gebied. Lilac en Romy, zijn twee vrouwelijke militaire in opleiding die diezelfde week nog opgeroepen werden om naar de militaire basis te komen.

Maandagavond werden er vanuit Gaza driehonderd raketten afgevuurd richting de grens van Israël. Dit was een tegenaanval op de undercoveroperatie van het Israëlische leger de nacht daarvoor. Tijdens de operatie vielen er zeven doden aan de kant van de Palestijnen, één van hen was een commandant. Ondanks de afstand van maar zestig kilometer hoeven de inwoners van Tel Aviv zich geen zorgen te maken. “Het gevaar is vooral in het zuiden van Israël, maar eigenlijk vernietigt de ‘Iron Dome’ bijna iedere raket”, vertelt Romy. De Ijzeren Koepel, ook wel de Iron Dome, is het raketafweersysteem van het Israëlische leger. Lilac en Romy zijn na het behalen van hun middelbare school diploma in dienst getreden, ze gaan aan de slag als woordvoerder.

Dit betekent dat ze niet hoeven te vechten voor hun land. “De meeste soldaten hier hoeven zich niet te melden aan het front. Dat komt omdat het voornamelijk kantoorbanen zijn die we uitvoeren.” De dienstplicht in het Israëlische geldt voor beide seksen. Zij volgen de zelfde routes en worden als gelijke behandeld. Beide dames hebben hier volledig vrede mee. Sterker nog, ze vinden het niet meer dan normaal dat jongens en meisjes opgeroepen worden. “Het is 2018, natuurlijk vind ik het normaal dat meisjes ook opgeroepen voor militaire dienst.”

Tijdens het geweld kunnen de meisjes gewoon contact houden met de buitenwereld via hun smartphone en zo versturen zij dan ook berichten via Snapchat om familie en kennissen op de hoogte te houden.

Wat volgt zijn wat filmpjes, waarbij een paar tieners rustig om zich heen kijken, muziek van Drake luisteren en doen alsof er niks aan de hand was, terwijl de werkelijkheid anders was.

Vergane glorie in oorlogsmuseum

Het IDF (Iraël Defence Forces) museum neemt je mee in de geschiedenis van Israël en zijn oorlogen. De tientallen tanks van de tientallen conflicten, de stellages vol met machinegeweren en de veel te uitgebreide audiotour doen je vermoeden dat het land trots is op zijn legermacht. Het was er echter heel erg rustig, op een paar verdwaalde toeristen, katten en dienstplichtigen na. Hier onder de fotoreportage.