The National Institute for Health and Welfare (THL) is een Fins bedrijf in handen van het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Het is een onderzoeksbureau dat streeft naar het verbeteren van deze belangen. Een belangrijk punt op de agenda van THL is het analyseren van het gokmisbruik. Elke vier jaar publiceert het bedrijf een publieksonderzoek naar de gokproblemen.

• 3 % van Finnen in de leeftijdsgroep van 15-74 hebben gokproblemen op verschillende niveau’s. Dat komt neer op 124 000 Finnen.

• Gokproblemen komen drie keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen (4,7 % man, 1,6 % vrouw).

• De meeste probleemgokkers zitten in de leeftijdsgroep van 25-34 (4,1 %)

• 56% van de probleemgokkers gokt dagelijks.

• 50% van de gokinkomsten kom van 5% van de gokkers (Zie HIER infographic)

124000 Finnen zijn verslaafd verklaard. Maar volgens Susanna Raisamo, Research manager bij THL met expertise in gokverslaving, heeft Finland een half miljoen mensen die op het randje van een gokverslaving zitten. “Deze mensen gokken niet genoeg om als probleemgokkers gediagnosticeerd te worden. Maar evenals de verslaafden, brengt het gokken net zo goed schade aan het kwaliteit van leven.” Raisamo verteld dat gokkers té laat op hulp afstappen, dit omdat de meeste maatschappelijke werkers het probleem vaak niet erkennen.

Lees HIER over ex-gokverslaafde Hanna, die zelf ook moeite had met het erkennen van haar gokprobleem.

Maar er is vooruitgang volgens Raisamo. Finland besteed sinds kort meer aandacht aan de maatschappelijke probleemeffecten, met als gevolg dat de overheid meer maatregelen gaat nemen.

Lees HIER over de gedeeltelijke regulatie van gokautomaten.

Een neusspray als oplossing?

Een recente onderneming tegen het gokprobleem komt van Hannu Alho, Professor van verslavingsmedicijnen bij het THL. Hij ontwierp met zijn team een neusspray als remedie tegen het plotse impuls om te willen gokken. De spray bevat naloxon, een stof die tijdelijk de dopamineproductie in het brein verminderd. Dopamine is een neurotransmitter die het gevoel van genoegen en euforie aanspoort. Op deze manier moet het hartstochtelijk verlangen naar het gokken afnemen. Naxolon wordt ook vaak gebruikt bij mensen die een overdosis aan heroïne, morfine of opium hebben genomen.

De onderzoekers maken gebruik van 130 vrijwilligers waar de neusspray op getest worden. De helft zal de eerste drie maanden de neusspray toegediend worden, terwijl de andere helft een placebo krijgt. Het onderzoek begon in Januari 2018 en zal een jaar later afgerond worden.