De stationsklok van Edinburgh’s Waverly Train Station loopt zo’n 5 minuten voor. Het klinkt als een grap, iets wat je probeert mensen wijs te maken om te zien of ze het echt zullen geloven. Maar het is waar, wij waren in Edinburgh en zagen het met onze eigen ogen.

Waarom dan? Wij konden maar één reden vinden en dat is dat het bestuur van Edinburgh wil dat je op tijd komt voor je trein. Tegenwoordig kijken de meeste mensen natuurlijk op hun telefoon om te tijd te checken. Het is dan ook meer traditie dan echt nodig. Tijdens een van de vele tours die wij deze week hebben gevolgd vertelde onze tourguide Sabrina kort dat het bovendien niet werkt. Aangezien je, als je vroeg bent voor je trein, vaak juist de verkeerde trein pakt.

Schotland is een land dat trots is op zijn geschiedenis, cultuur en tradities. Tegenwoordig worden er op het Mercat Cross nog steeds mededelingen gedaan over het koninklijk huis, drie dagen nadat ze zijn gebeurd. Alleen maar omdat het vroeger drie dagen duurde voor het nieuws Edinburgh had bereikt. Het is dan ook niet gek dat ze een traditie zoals een voorlopende klok nog steeds in stand houden.

  • Op de stationsklok is het bijna kwart over twee.
  • Terwijl het op onze eigen klok nog maar acht over twee is.