Recyclen is niet Malta’s sterkste punt. De Europese Unie vindt dat hier verandering in moet worden gebracht. De organisatoren van Valletta 2018 zijn het hiermee eens. Hiervoor is er een website opgericht waar duurzame bars en restaurants zich voor kunnen aanmelden.

Tot nu toe staan er nog maar 6 faciliteiten door heel Malta op de lijst, er wordt dan ook kritisch gekeken naar de aanmeldingen en niet iedereen krijgt zomaar een plekje op de website. De bars en restaurants die op dit moment vermeld worden zijn Alchemy Bar, Coffee Circus Tigne, Crudo, Sanya Health Spa, Theobroma en The Grassy Hopper. De Nieuwsredactie heeft een kijkje genomen bij de eerste drie.

Alchemy Bar (cocktailbar)
Verstopt in een smal straatje in Valetta zit de Alchemy Bar. Het is een hip uitziende bar met een thematisch interieur. Overal hangen posters met dieren die iets anders afgebeeld zijn dan dat we ze kennen.

We gaan buiten zitten en krijgen een menu. Attila Felhősi, de eigenaar van de cocktailbar, komt ons stap voor stap de kaart uitleggen. “Het menu bestaat uit verschillende soorten cocktails. We hebben seizoensgebonden cocktails, die maken we van verse Maltese producten. Ook hebben we Alchemy’s signature cocktails, deze zijn door onszelf bedacht en we gebruiken hiervoor ook huisgemaakte vruchten, likeuren en ingrediënten”, legt Felhősi uit terwijl hij de verschillende lijsten aanwijst. Hij slaat de laatste pagina open en zegt: “Daarnaast zijn er natuurlijk nog de classics maar wel bereidt met organische producten.”

We bestelden de Paloma en Alchemy Colada. Deze cocktails kregen we vergezeld met wat komkommerwater en een bakje popcorn met paprikakruiden erover. Op de achtergrond hoorden we gecoverde jazznummers en zo genoten we van deze duurzame cocktails.

Coffee Circus Tigne (koffieshop)
Een klein koffietentje aan de boulevard in Sliema. We liepen er bijna aan voorbij. Het oogt hipsterig en relaxed. Een grote bank staat aan je rechterkant en links een paar kleine ronde tafeltjes. Er hangen veel foto’s van een hond, waarschijnlijk van de eigenaar, en boven de bar is een wereldkaart getekend.

Binnen zitten jongeren, een oud stel en een koppel van middelbare leeftijd. Erg variërend publiek. Op de achtergrond speelt reggae muziek. We bestellen een cappuccino en latte macchiato met daarnaast twee toasties kaas. Het wordt geserveerd op een houten dienblad. De borden en kommen zijn van gerecycled kunststof.

Crudo (cafetaria)
Aan de boulevard van St. Julians vind je Crudo. Het is een café waar je overdag van een heerlijk broodje kan genieten en ’s avonds kan nagenieten van het mooie weer met een organische wijn of cocktail.

Rond een uurtje of 20.00 lopen we binnen. Het is er rustig, twee andere tafeltjes zijn maar bezet. Het is duidelijk te zien dat dit meer een lunch café is. Het interieur is vrij recht maar wel met overeenkomende kleuren en kunstwerken.

We bestellen een Whisky Sour en een gintonic. Ze worden op tafel gezet met wat pinda’s ernaast. We schrokken even, de rietjes lijken plastic. Toen werd ons verteld dat ze biodegradable waren. Dit houdt in dat ze makkelijk te verwerken zijn door bacteriën wat beter is voor het milieu dan normaal plastic.