De stad Edinburgh kent veel spookverhalen. Het is een oude stad die nog veel van zijn originele gebouwen heeft. Ook heeft het ondergrondse tunnels en hele steden waar overheen is gebouwd. Hier zijn natuurlijk leuke toeristische trekpleisters van te maken, maar zit er ook waarheid in?  Wij vroegen ons af of alle spookverhalen waar zijn of dat het enkel wordt gebruikt om toeristen te trekken.

Het wordt beschreven als een van de meest ‘haunted’ plekken ter wereld. De Greyfriars Kirkyard in Edinburgh, Schotland. Ooit was dit een dal, aan de voet van Greyfriars Kirk. Over de jaren heen is het een opstapeling van stoffelijke overschotten geworden, tegenwoordig is het een heuvel rondom de kerk. Er zijn talloze verhalen over deze plek en er zijn bijna elk moment van de dag ghost tours die de ronde doen. Verhalen over een poltergeist, bodysnatchers, plague pits… er is zelfs een deel van de begraafplaats afgesloten omdat er te veel klachten kwamen van mensen die daar werden aangevallen door iets paranormaals. Mythe? Waarheid? Zoals meestal, een beetje van beide..​…. meer lezen? klik dan hier!

Hieronder zie je een aantal van de meest haunted plekken in Edinburgh. Klik erop voor meer informatie!

Esther Mijers is van oorsprong Nederlandse, maar woont al sinds 1996 in Edinburgh en is werkzaam op de universiteit. We spraken haar over de cultuurverschillen tussen Nederland en Schotland en wat ze vind van de spookverhalen en het toerisme.

Een van de meest toeristische attracties in de stad is Mary King’s Close. Als je als toerist opzoek gaat naar activiteiten in de stad Edinburgh, dan is Mary King’s Close een van de dingen die je vaak zult tegenkomen. Vroeger bestond de stad Edinburgh uit kleine steegjes (een close) tussen meters hoge gebouwen. In die steegjes vond het leven van de stad plaats: de markten, de bedrijfjes, de was werd er gedaan, ga zo maar door. Ook de beroemde Mary Queen of Scotts heeft er tijd door gebracht toen ze wat minder geliefd was door het volk. Tijdens de tour door Mary King’s Close krijg je het leven van de vroegere inwoners te zien, wat niet altijd even makkelijk was in de smalle steegjes.

Wil je hier meer over lezen? Check dan dit artikel.

De stationsklok van Edinburgh’s Waverley Train Station loopt zo’n 5 minuten voor. Het klinkt als een grap, iets wat je probeert mensen wijs te maken om te zien of ze het echt zullen geloven. Maar het is waar, wij waren in Edinburgh en zagen het met onze eigen ogen.

Voor de foto’s en het gehele verhaal lees dan dit artikel.

Een van de dingen waar je in Edinburgh niet aan ontsnapt, naast de vele spoken, zijn toeristen. De twee hebben veel van elkaar weg, hun aanwezigheid is altijd merkbaar, ze dwalen vaak doelloos rond, zijn de oorzaak van een hoop irritatie, brengen in Edinburgh heel wat geld in het laatje en staan altijd op de achtergrond van je foto’s. Maar deze keer krijgen de toeristen de spotlight en staan ze op de voorgrond. Voor de foto’s, klik hier! 

In onderstaande documentaire kun je zien hoe wij onze weg vonden in Edinburgh en zijn geestcultuur. We spraken met Kenny Dobbin, die ghost tours geeft bij ‘free ghost tour’ en met Bert Hutchings, die werkt voor de kerk op het Greyfriars Kirkyard terrein. Hij weet alles af van de geschiedenis van de begraafplaats.

We hopen dat jullie genoten hebben van onze avonturen in Edinburgh, want wij zeker wel!

Door: Demi Rutten en Iris van Woerkom