Leonie de Weert (19) loopt 3 maanden stage op Malta. Ze is studente Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en helpt nu Maltese verstandelijk gehandicapte kinderen met sporten. Wat zijn haar ervaringen met het kleine, hectische maar mooie land?

Voor haar internationalisering is Leonie met de noorderzon naar Malta vertrokken. “Malta sprak me vooral aan omdat het klein is, er veel mooie dingen zijn te bewonderen en de zon natuurlijk. Ook is het een voordeel dat ze hier Engels spreken”, vertelt ze. “Ik was de eerste keer op stage zelfs verbaasd dat de kinderen zo goed Engels spraken, beter dan een aantal van de begeleiders.”

Nederlanders zie je overal
“Het is zo grappig dat je Nederlanders overal tegenkomt”, zegt Leonie. Nederlanders staan ook bekend om hun reislustigheid dus het is geen wonder dat er ook op Malta veel te vinden zijn. “Bijna al mijn vrienden hier zijn dan ook Nederlands. Ik vind het wel heel leuk omdat je jezelf dan toch ook weer een beetje thuis voelt.”

Het veel bezochte Paceville
Niemand weet echt hoe je het uitspreekt. Peesvil? Patjevil? “Het is er in ieder geval heel leuk om uit te gaan”, lacht Leonie. “Ik ga vaak wel drie keer per week uit hier op Malta. Dat is vaker dan thuis. Maar ik denk dat dat ook wel weer bij de hele ervaring hoort en misschien ook wel bij het gebied waar ik in verblijf”, zegt ze. Leonie’s appartement is in St. Julians. Dat is nog geen kwartier lopen naar het bruisende Paceville.

De bedrijfskant van Malta
Leonie lijkt erg content met Malta, maar hoe zit het met haar stage? “Mijn stagebedrijf voldoet niet helemaal aan mijn verwachtingen. Dat ligt ook aan de werkwijze van de Maltezers omdat zij gewoon anders ingesteld zijn dan wij Nederlanders. Het gaat hier allemaal wat slomer en de communicatie verloopt ook niet altijd helemaal soepel”, legt Leonie uit.

Toet Toet
Terwijl Leonie haar verhaal verder probeert te vertellen hoor je op de achtergrond veel toeters. “Het verkeer is hier zo chaotisch”, zegt Leonie geïrriteerd. “Overal staat het vast en op de bus kan je ook niet vertrouwen want die is geheid te laat.” Malta is dan ook een van de dichtstbevolkte landen van Europa, dit zorgt dan voor veel verkeer op de weg. “Ook de viezigheid op straat gaat soms iets te ver. Ik kan wel wat hebben maar stapels met vuilniszakken die dagen niet worden opgehaald helpt niet echt mee aan het straatbeeld”, vertelt Leonie.

Maltezers VS Engelsen
“De Maltezers zijn vaak erg lieve en gastvrije mensen. Er lopen hier ook veel Engelsen rond, die zijn soms wat minder lief en gezellig”, zegt Leonie. Omdat Malta vroeger bij Engeland hoorden zijn er veel Engelsen blijven hangen en het land wordt nu ook nog vaak bezocht door Britten. “Ze zuipen zich soms helemaal lam en vallen dan gewoon opeens knock-out op straat. Daar verbaas ik me zo vaak over, het went gewoon niet. De Maltezers zijn er volgens mij ook niet zo blij mee”, vertelt Leonie met een veronderstellend gezicht.

Bye Malta
“Malta is zeker een superleuk en fijn land om een lange tijd in te verblijven. Ik hoef er in ieder geval de komende jaren niet naar terug maar ik zou het toch zeker aanraden aan anderen om het eens te bezoeken,” zegt Leonie tot slot. Ze blijft nog tot 9 december in Malta, dan zit haar stage erop.