De feestdagen, voor de meesten een gezellige en warme periode. Alleen sommigen ervaren dat minder en zoeken een uitweg, drugs. Óf willen juist meedoen met de rest.  Hoe komt het dat mensen tijdens de feestdagen meer drugs gebruiken?

Volgens Adviesbureau Drugs komt dat doordat het voor mensen meestal beladen dagen zijn. Ze hebben geen goed contact met de familie of vrienden. Dat kan ervoor zorgen dat mensen sneller alcohol drinken en drugs gebruiken. Op de eerste hulp kan het dan wonderen doen als een ambulancebroeder bijvoorbeeld de opgenomen persoon probeert te troosten. Of om mensen extra veel aandacht te geven als je werkt in een afkickkliniek.

We luisteren nu naar Jauke van den Biggelaar, werknemer bij Neos voor daklozen met problematieken in Eindhoven.

Ook kijken we naar Dennis, een jongen die drugs gebruikt om even alles te vergeten.

Drugsgebruik video from Jente van Brakel on Vimeo.

Volgens Dagmara Bloch ,eerstejaars Master Klinische Psychologie, wordt het gebruik van drugs steeds normaler. ‘’Iedereen praat er makkelijker over en de media werkt daaraan mee. Dit zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig zijn en juist op momenten als de feestdagen, wanneer iedereen bij elkaar is, het sommige mensen gezellig en leuk lijkt om drugs te proberen.’’

Volgens Bloch zijn mensen naast alcohol ook op zoek naar iets nieuws en omdat drugs steeds makkelijker verkrijgbaar is brengt het mensen sneller in de verleiding om het eens te proberen. ‘’Of wanneer ze het niet gebruiken en vrienden wel, dat ze bang zijn om buitengesloten te worden. Bovendien hebben sommige mensen geen zin in katers van alcohol de dag na een kerstdiner, wanneer ze dus de volgende ochtend weer fris en fruitig bij de familiebrunch aan tafel moeten zitten. Je krijgt weliswaar een kater van drugs, maar die komt vaak later. Ook kunnen mensen vaak langer volhouden op drugs dan op alcohol en dat maakt het soms ook aantrekkelijker.”

Dagmara Bloch gebruikt zelf geen drugs maar ze ziet het genoeg om haar heen. Ze vindt dat het naast het gebruik van de feestdagen in het algemeen ook toeneemt en maakt zich daar zorgen over. ‘’het is weliswaar goed dat er over gepraat kan worden, dat er geen taboe meer bestaat, maar we moeten het ook niet aanmoedigen. De feestdagen draaien om gezelligheid maar dat kan ook prima zonder drugs. Je moet mensen meer aan het denken zetten wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn, of ze een goed voorbeeld geven door met de feestdagen aan de drugs te zitten. Of volgens hen feestdagen daar om draaien.’’

Denk je dat je zelf een probleem hebt? Of iemand anders? Hier zijn de 15 meestvoorkomende verschijnselen.