Engeland en voetbal, vaak een mooie combinatie want de stadions, clubs en sfeer zijn daar opperbest. Maar de Engelse voetbalcultuur kent ook een donkere zijde: Hooligans. In georganiseerde ‘firms’ organiseren ze zich. In de hoofdstad van het Engelse voetbal, Londen, gingen we op onderzoek uit naar hoe de hooliganscène eruit ziet in Engeland.   

De hooliganfirm van Chelsea, de Chelsea headhunters, heeft in de jaren ’80 van de vorige eeuw een beruchte reputatie opgebouwd. Maar hoe is de situatie nu? Vooraf aan de wedstrijd Chelsea-Chrystal Palace spraken we met Chelsea supporters over hun ervaringen en mening met hooligans.

Zelf gingen we ook naar een wedstrijd in de hoogste Engelse competitie, Premier League, kijken. Het verslag en onze bevindingen van de beveiliging en geweld staan ergens anders.

Over de oorzaak veel discussie experts

Niet een overdosis aan clubliefde en criminaliteit zijn de hoofdoorzaak waarom hooligans gewelddadig doen. “Het kameraadschap tussen groepsleden en de adrenaline rondom een gevecht, dat zijn belangrijke redenen.”, aldus een rechtsleraar in Manchester die jarenlang onderzoek deed op dit gebied.

De Nederlander Jan Derksen pleit voor een unieke oplossing. Namelijk een apart, eigen vechtveld waar hooligans met elkaar mogen knokken. De overheid reguleert het en als het in een afgelegen bos, strand of duin word gehouden heeft niemand er enige last van.

“Deze oplossing zou tussenkomst van de staat nodig hebben en dat is buiten de zwaarte van het ‘hooliganisme probleem’. Een speciaal vechtveld zal niet serieus genomen worden in Groot-Brittannië.”, aldus Pearson. Voor de verdere productie, klik hier.
“>Zwarte bladzijdes voetbalgeschiedenis

Engeland heeft een lange geschiedenis met hooliganisme. Londen is geen uitzondering daarop. Doordat de stad veel profclubs kent, hebben er een aantal ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden waar Londense clubs bij betrokken waren.

De Premier League werd de laatste jaren veiliger. Er waren beduidend minder  arrestaties en aantal toegangsverboden zo bleek uit cijfers van de Metropolitan police uit Londen. In de andere profdivisies van Engeland en Wales (Championship, League One en League Two) was de daling er minder en bleef het stagneren.

Dit zijn cijfers van 2008 tot en met 2016. De Metropolitan police heeft de cijfers van de afgelopen twee seizoenen nog niet gepubliceerd.

Ondanks de drastische daling van het aantal arrestaties en toegangsverboden in geheel Engeland en Wales het aantal nog steeds fors groter dan dat van de rest van Europa.

In Nederland zijn er vanaf 2008 tot en met 2013 dertien toegangsverboden voorgevallen. Elf daarvan waren van Ajax hooligans, de andere twee waren van FC Utrecht.
Het beleid
Het aantal incident is gedaald, maar hoe hebben de politie en de politiek dat voor elkaar gekregen?  We vroegen het aan Unmesh Desai, een politicus van de ‘Labour Party’ die in de London Assembly ‘The East End’ vertegenwoordigt. Naast zijn politieke werk is hij betrokken bij de West Ham United Foundation. West Ham had ook ,sinds de verhuizing naar het nieuwe stadion Olympic Park, veel last van geweld op de tribune.