De anticonceptiepil blijft bij de Nederlandse apotheken moeilijk leverbaar. Er zijn natuurlijk alternatieven zoals een spiraaltje, prikpil of tijdelijk stoppen. Maar voor veel vrouwen is dit geen optie. De wanhoop slaat steeds meer toe.

Vooral bij vrouwen die om bijvoorbeeld medische redenen niet kunnen stoppen met de pil is het zoeken naar alternatieven heel moeilijk. Chantal Kuipers deed via Twitter een oproep, of iemand in de buurt nog een strip pillen voor haar had omdat haar eigen apotheek niets meer op voorraad had. Door de interactie met andere twitteraars ontstond de hashtag #vrouwensteunenvrouwen. Via die weg komen sommige vrouwen dus tijdelijk aan een pil.

Apothekers

Het is opvallend dat er op deze manier naar pillen wordt gezocht die normaal gesproken op recept worden verkregen. Volgens de BENU Apotheek is het niet normaal voor een apotheek of arts om zoiets te adviseren en kan het ook zeker risico’s met zich meebrengen. ‘De anticonceptiepil wordt voorgeschreven door een arts, op basis van iemands eigen behoeften en lichaam. Wij adviseren zeker niet om via social media of vrienden een pil aan te schaffen, het kan namelijk risico’s met zich meebrengen.’

Risico’s

Volgens de website anticonceptie.nl kan bijvoorbeeld het slikken van een pil met meerdere hormonen het risico op trombose verhogen. Voor iemand die sowieso al een groter risico daar op heeft door bijvoorbeeld ziekte kan het dus daadwerkelijk gevaarlijk zijn om zonder advies een andere pil te gaan slikken. Bovendien gebruiken vrouwen de pil om verschillende redenen. Het is heel persoonlijk. Niet alle vrouwen gebruiken de pil slechts als voorbehoedsmiddel. Het kan ook werken tegen (menstruatie)pijn, acne of andere huidproblemen, extreem bloedverlies, etc. ‘Iemand die de pil slikt om acne tegen te gaan wil misschien niet ineens overstappen op iets anders, of zomaar stoppen met de pil. Dat is heel begrijpelijk,’ zegt een medewerkster van de BENU Apotheek in Tilburg.

Levertijd

Ze kunnen verschillende alternatieven aanbieden en vaak doen vrouwen daar niet heel moeilijk over volgens de apotheker. Toch kan de frustratie bij sommigen ook hoog oplopen. Boze reacties richting de fabrikanten zijn niet zeldzaam. De apotheken zelf kunnen echter niets doen. Onderling communiceren ze over voorraden. ‘We kunnen patiënten doorsturen naar een andere apotheek maar negen van de tien keer hebben die ook geen voorraad.’ De BENU Apotheek hoopt dat het probleem in januari opgelost is maar ziet het nog niet rooskleurig in: ‘De verwachting is dat de leveringen in januari weer op gang komen, maar als we zien hoe het de afgelopen maanden is gegaan zijn er nog te veel twijfels om dit met zekerheid te kunnen zeggen.’