De Tweede Kamer stuurt Stef Blok met een grote meerderheid richting de VN-Veiligheidsraad. De minister van Buitenlandse zaken moet pleiten voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Afgelopen maand diende D66, Christen Unie en vele oppositiepartijen een motie in tegen het wapenbeleid richting Saudi-Arabië. Dat land is namelijk erg betrokken bij de oorlog in Jemen.

De mensen in Jemen zijn niet alleen slachtoffer van een burgeroorlog, maar ook van een ernstige hongersnood en een cholera uitbraak. Het is een conflict waar, de door Iran gesteunde, Houthi rebellen vechten tegen de huidige coalitie die door Saudi-Arabië in stand wordt gehouden. Nu hoor ik je denken: Waarom wordt dan juist Saudi-Arabië aangepakt?
Dat komt onder andere door de luchtaanvallen die Saudi-Arabië uitvoert op de rebellen. Die zijn lichtelijk omstreden, omdat hier volgens de VN al duizenden burgers om het leven zijn gekomen en het Saudisch offensief zou hier verantwoordelijk voor zijn. Ook ligt het land onder vuur vanwege de geheimzinnige moord op journalist Khashoggi.

Werkgelegenheid

Nu moet Stef Blok, namens Nederland, zo’n wapenembargo voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Iets wat hij zelf niet zo ziet zitten, omdat hij denkt dat de raad zich daar niets van zal aantrekken. Ook zou het niet werken, omdat een aantal landen dan in strijd staan met de werkgelegenheid. Hoe zit dat eigenlijk met Nederland? Wat gebeurt er met de werkgelegenheid van Nederland als wij besluiten de wapenhandel met Saudi-Arabië te stoppen? Volgens Dirk-Jan Vermeij, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is dit niet zo’n probleem: “Nederland heeft namelijk al een zeer restrictief wapenexportbeleid richting Saudi-Arabië. Sterker nog, het is een van de strengste in de Europese Unie.” De impact van een mogelijk wapenembargo zal dus niet zo groot zijn volgens Vermeij.

Petitie tegen wapenexport

Wendela de Vries, van Stop Wapenhandel, heeft ongeveer een maand geleden een petitie opgezet. Met deze petitie wil ze de wapenexport van Nederland naar Saudi-Arabië stoppen: “De belangrijkste reden voor deze petitie is natuurlijk het feit dat Saudi Arabië oorlog voert in Jemen. Dat gaat er erg grof aan toe. Er worden rechten overtreden, ziekenhuizen gebombardeerd, de civiele bevolking wordt totaal over het hoofd gezien. Voor zo’n oorlog moeten we geen wapens leveren.” Niet alleen Saudi-Arabië is schuldig aan misbruik van onze wapenlevering. Volgens de Vries moet Nederland ook stoppen met het leveren van wapens aan de twee bondgenoten van de Saoedisch. De Vries vindt dat de Verenigde Emiraten en Egypte ook een boycot verdienen. Deze week wordt in Zweden gesproken over een vredesbeleid in Jemen. Een delegatie van Houthi’s zijn afgereisd naar het land om een einde te brengen aan het conflict.