Waar een 18-jarige in 2016 gemiddeld nog maar € 1.372,76 betaalde per jaar, betaalt een 18-jarige in 2018 gemiddeld € 1.768,60. Een stijging van 28,8%. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Independer.

Premiestijging WA-autoverzekering 2016-2018

null

Databron: Autoverzekering vergelijkingsmodule Independer

Michiel is een Mechatronica student uit Reuver. Hij heeft zelf een auto gekocht, maar die staat op naam van zijn vader. “Dit heb ik gedaan vanwege de kosten, als ik hem namelijk op mijn eigen naam zou zetten kost het veel meer geld. Ik weet niet precies hoeveel het scheelt, maar het is twee of drie keer zo goedkoop. Als ik de auto op mijn eigen naam zou hebben staan zou ik hem niet kunnen betalen. Dus voor mij maakt dit het verschil.”

Michiel is 21 jaar oud, de gemiddelde 21-jarige betaalt voor een WA-verzekering € 1.226,00 per jaar. De categorie 55 – 64 jaar, waar zijn vader in valt, betaalt gemiddeld € 378,03 per jaar. Dat is 69% goedkoper.

Jongeren premie

De verzekeraar bepaalt de premie voor een WA-verzekering met kansberekeningen. Omdat jongeren vaak minder rijervaring hebben en overwegend roekelozer rijden moeten ze meer premie betalen. Ook hebben mensen die hun eerste auto kopen nog geen schadevrije jaren kunnen opbouwen, en dus krijgen ze ook geen korting.

Fraude

Het is verzekeringsfraude om ‘jouw’ auto op de naam van een ouder persoon te zetten om de premie laag te houden. Als de hoofdbestuurder van de auto een 20-jarige is, moet de premie berekend worden op zijn of haar risicofactoren.

Michiel is een pseudoniem, de echte naam is bekend bij de redactie