Ada Hegerberg is de eerste vrouwelijke voetbalster waar de Gouden bal aan overhandigd is. Verrassend genoeg is dit niet de meest memorabele gebeurtenis van die avond. Martin Solveig, dj en co-presentator, vroeg aan de Noorse speler van Olympique Lyon na de uitreiking of ze wilde twerken.

De uitreiking van Luka Modric, de winnaar van Ballon d’Or bij de mannen, verliep heel anders. Hij was netjes aangekondigd door de presentatoren en daarna kreeg Modric wat tijd om wat te zeggen.

Een duidelijke “non” op het twerkverzoek

Hegerberg zei maar een woord voordat ze het podium probeerde te verlaten en dat was een duidelijke “non” op het twerkverzoek van Solveig. Volgens de voormalige Schotse aanvoerder Gemma Fay is dit niet een eenmalig probleem. “Er heerst een cultuur van seksuele verbale-intimidatie in sport”, zegt ze tegen de BBC. Ze noemt dit een historisch moment voor vrouwen, dat nu wordt overschaduwd door een seksuele suggestieve vraag. Dit had niet moeten gebeuren.

“Er zijn genoeg regels en initiatieven die seksisme bestrijden.”

Volgens de woordvoerder van KNVB heerst deze cultuur niet in het Nederlands voetbal. “Er zijn genoeg regels en initiatieven die seksisme bestrijden. Komt er een probleem, dan zal KNVB het zo snel mogelijk oplossen.” De organisatie wil hun standpunt over de Gouden Bal problematiek niet zeggen. “We gaan er niet op in. Hier hebben we niks mee te maken.”

Het is duidelijk dat de prijsuitreiking van de Gouden bal veel reacties oproept. De Noorse voetbalster zelf reageerde niet boos en vatte het niet seksistisch op. Solveig heeft na het sportgala zijn excuses aangeboden aan de prijswinnaar. Via Twitter beroept hij zich op een taalmisverstand.