Een sigaret roken wordt de komende jaren steeds moeilijker. In het regeerakkoord is afgesproken dat de gezondheid van Nederland bevorderd moet worden. Zo gaan onder andere accijnzen van sigaretten omhoog en krijgen verpakkingen een neutraal uiterlijk. Ambitieuze plannen noemt het RIVM het, maar het zijn maatregelen die nodig zijn.

“We leven in een ontzettend welvarend land. In Nederland lijden veel mensen aan welvaartsziekten. Deze mensen willen we helpen”, laat staatssecretaris Blokhuis weten. Eerder werd al bekend dat de regering het aantal rookruimtes wil verminderen. Daarbij werden horecazaken als eerst aangepakt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in 2022 alle rookruimten in zowel het horecabeeld en het bedrijfsleven uit het zich zijn. Dit zijn niet de enige maatregelen die roken tegen moeten gaan. Zo stijgt de prijs van een pakje sigaretten naar tien euro en krijgt deze een neutrale kleur om zo minder aantrekkelijk te doen lijken. Daarnaast is ook de bedoeling om binnen drie jaar al het rookwaar in winkels uit het zicht te halen. De Nederlandse roker krijgt het dus moeilijk, want Nederland pleit voor een rookvrije generatie. Of dit mogelijk is, is nog maar de vraag. Pauline van der Voorst, woordvoerder van Longfonds, ziet de toekomst positief in. “Het zijn ambitieuze doelen en maatregelen, maar er is veel animo voor. Zo is alleen veertig procent van de Nederlanders al tegen roken op het voetbalveld. Daarbij wil niemand dat zijn kind begint met roken. In 2040 willen wij bereiken dat geen kind meer begint met roken.”

De grote spelers spelen slim

De grote tabaksfabrikanten zoals British American Tobacco (BAT) zeggen dat een rookvrije generatie niet haalbaar is door het preventieakkoord. Zo laat Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse-Sigaretten en Kerftabakfabrikanten (VSK), weten dat de neutrale verpakkingen voor tabaksproducten niet zullen werken. “In Australië en Frankrijk is duidelijk gebleken dat deze aanpak niet effectief is.” Daarnaast laat hij ook weten dat in Australië het aantal rokers zelfs met 1,6 procent is gestegen sinds de neutrale verpakkingen op de markt zijn. “De maatregel is ook een feest voor criminelen is gebleken. De illegale handel is na de ingang van de pakjes in 2012 gestegen met wel dertig procent”, aldus Sträter.

Tussen de regels door

Er wordt duidelijk dat de tabaksgiganten nog lang niet uitgespeeld zijn door de meerdere omzeilingen die in het preventieakkoord te vinden zijn. Het is goed om te zien dat het animo om te stoppen met roken onder de Nederlanders groot is. Wel zullen de sigaretten en de verleiding voorlopig nog niet uit het beeld verdwijnen.