Daan Bongers mag zich sinds 2 december wereldkampioen veldrijden voor masters in de middelgroot noemen. De sport is een tak van de wielersport, waarbij het grootste deel over onverhard, afgebakend parcours gaat. Veldrijden is in België een populaire sport, maar in Nederland is het vrij onbekend.

Veldrijden in Limburg
Patrick Knoben van Wielerclub Midden-Limburg zegt dat de sport in Limburg wel bekend is: “Ik denk dat het meespeelt dat we in het zuiden aan de grens liggen. Dan heb ik het over Limburg, Brabant en Zeeland. Je zult de sport hier meer zien dan in bijvoorbeeld Friesland.” Daarnaast is het volgens Knoben belangrijk dat jongeren, de doelgroep waar de organisatie zich op richt, een voorbeeld hebben zoals Mathieu van der Poel.

Gratis entree
Het NK veldrijden in Huijbergen is ervoor gekozen om bezoekers geen entree meer te laten betalen. Zo hoopt het NK dat meer mensen het evenement bezoeken. “Mensen die willen komen, die komen toch wel. Ook als ze vijf of tien euro moeten betalen. Het is wel handig voor mensen die het niet zo breed hebben’, vertelt Knoben.

Jongeren als doelgroep
Wielerclub Midden-Limburg richt zich vooral op jongeren tussen de 8 en 20 jaar oud. Het is volgens Knoben daarom niet per se van belang om het meer onder de aandacht te brengen. “Deze groep wil toch wel fietsen, dus die weet ons meestal wel te vinden”, verklaart Knoben. Daarnaast kunnen jongeren altijd een training meedoen om kennis te maken met de sport en om ze zo enthousiast te krijgen voor de sport.