Roos Blokhuis (17) doet mee aan het EK cross 2018 op 9 december in Tilburg. De sfeer zit er al goed in. ”Ik hoop sowieso op een toptienplaatsing.”

Voordat je mee mag doen aan het EK is er een selectieronde. Voor Blokhuis was dat de Warandeloop op 25 november. ”De Warandeloop in Tilburg is het grootste selectiemoment voor het EK cross.” Als je daar hoog eindigt, heb je de meeste kans om mee te doen aan het EK.  ”Uiteindelijk werd ik eerste van Nederland, wat wel mooi was.”

‘Ik ben drie weken naar Uganda gegaan’

Trainen doet Blokhuis sowieso al, maar voor het EK doet ze extra haar best. ”Ik heb me voorbereid door drie weken op trainingsstage in Uganda te gaan. Het landschap daar bestaat vooral uit heuvels en onverharde wegen waardoor je goed crosstechnieken traint.” Ook in Nederland heeft ze niet stil gezeten. Blokhuis: ”Ik ben vaak bezig geweest met lang lopen en werken aan mijn uithoudingsvermogen.”

Internationale ervaring

Omdat ze aan andere wedstrijden heeft meegedaan, heeft Blokhuis al flink wat ervaring opgebouwd. ”Vorig jaar heb ik meegedaan aan het EK cross in Slowakije en in deze zomer deed ik mee aan het EK onder de 18.” De internationale ervaring blijkt in haar voordeel te werken. ”Ik kan nu al beter omgaan met mijn zenuwen dan een jaar geleden. Dat is wel belangrijk omdat dat echt de wedstrijd kan belemmeren.”

‘Ik hoop sowieso op een toptienplaatsing’

Voor aankomende zondag zit het voor Blokhuis’ gevoel wel goed. ”Ik denk echt wel dat als ik mijn best doe en een goede wedstrijd heb, ik vrij dichtbij kan komen. Er zijn natuurlijk veel meiden die  kans maken op die podiumplek, maar ik hoop sowieso op een toptienplaatsing . Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen en ik zie wel wat ervan komt.”