Het studentenleven is een tijd waarin je kan genieten van het leven. Althans, dit wordt door veel ouderen verondersteld. Jongeren beweren daarentegen dat de werkdruk tegenwoordig veel te hoog ligt. Studentenpsychologen zeggen dat het allemaal wel mee valt. Is de burn-out overhyped of een serieus probleem?

Drie op de vier studenten zegt dat hij regelmatig emotioneel uitgeput is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond naar de studiedruk van studenten. Toch heeft Jeanette van Rees, voorzitter van het landelijk overleg Studentenpsychologie, hier een andere mening over: “Er wordt veel geschreven over studenten en er worden uitspraken gedaan die niet onderbouwd worden door goed wetenschappelijk onderzoek. Hierbij gaat het vaak om burn-out klachten of om hoge werkdruk onder studenten.”

Lisa van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) geeft haar hier deels gelijk in: “Een landelijk onderzoek is er simpelweg nog niet. De onderzoeken die nu zijn gedaan zijn allemaal instellingsgericht.”

Eerder vertelde Van Rees tegen Trouw dat het begrip burn-out een beetje overhyped is: “Onzekerheid hoort bij de leeftijd. Het is in ieder geval geen psychisch probleem.” Lisa is het hier niet mee eens: “Volgens mij is 8% het laatste bekende cijfer van het aantal studenten met een burn-out. Dan kan je zeggen dat het allemaal wel mee valt, maar het zou helemaal niet moeten kunnen. Waar slaat dit op?”

Onderzoek

Verder blijkt dat de studentenpsychologen het steeds drukker krijgen. Uit onderzoek van het ISO blijkt dat een student soms wel twaalf weken moet wachten op een intakegesprek met een studentenpsycholoog. De toenemende drukte bij studentenpsychologen is volgens Van Rees makkelijk te verklaren. Volgens haar willen studenten meer dan ooit het maximale uit hun leven halen. “Dit gaat vaak gepaard met hoge eisen en perfectionisme”.

Volgens Lisa is de toenemende drukte bij studentenpsychologen juist de oorzaak van het probleem: “Als de studenten niet geholpen worden, is er een grote kans dat de kleine problemen zoals een hoge studiedruk, uitgroeien tot een burn-out. Dat is wat we te allen tijde moeten voorkomen.”

Het probleem van de burn-out wordt volgens psychologen dus overdreven, maar studentenorganisaties zoals het ISO zijn het hier niet mee eens. “We vinden in ieder geval niet dat het meevalt, dat is onze conclusie.”