Voormalig GTST-acteur Dave Mantel (37) is zaterdagochtend op natuurlijke wijze overleden. In een van zijn bekendste vertolkingen als Menno Kuiper speelde hij een van de eerste gehuwde homo’s op Nederlandse televisie.

Het huwelijksfragment heeft veel invloed gehad op de Nederlandse televisie. Maar voor Menno Kuiper (Dave Mantel) het bleef niet alleen bij het huwelijk. Er was een zoen tussen twee mannen, een homoseksuele vrijpartij en als klapper op de vuurpijl natuurlijk het eerste homohuwelijk op televisie.

Op de woensdagavond, 24 februari 2011, gingen Lucas Sanders (Ferry Doedens) met Edwin Bouwhuis (Raynor Arkenbout) met elkaar naar bed op televisie in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. De reacties van de kijkers explodeerden op sociale media. Er waren positieve, maar ook negatieve reacties op de uitzending.

Op 24 januari 2014 zaten 2,1 miljoen Nederlanders te kijken naar het eerste homohuwelijk op Hollandse buis. Een bijzonder moment in de geschiedenis van Nederlandse tv. In dit fragment speelde Dave Mantel een belangrijke rol; hij is een van de bruidegommen.

In 2013 werd Dave op straat uitgemaakt voor ‘vieze homo’, melde hij aan het Algemeen Dagblad. “Het aanraken van mensen, mannen of vrouwen, vind ik volstrekt normaal. Die ruimdenkendheid heb ik misschien te danken aan mijn opvoeding“, zei hij destijds tegen het AD. Dave heeft nooit moeite gehad met zijn rol. “Op die kwetsbare momenten is de sfeer tussen Ferry en mij, en op de set, heel ontspannen en vertrouwd. Verder heb ik er van nature geen moeite mee om intiem te zijn”, vertelt Dave in het interview.

Naast GTST is Dave Mantel bekend van onder andere The Passion, Dokter Tinus en The Bodyguard. Dave bleef zijn rol als Menno Kuipers spelen tot en met 2014. Op 26 juni verlaat hij Meerdijk in Goede Tijden, Slechte Tijden en eindigt zijn acteercarrière bij de Nederlandse soap.