Vorige week uitte actrice Jameela Jamil haar frustratie over celebrities die detoxtheeën promoten op Instagram. De hype is vanuit de VS overgevlogen, want ook Nederlandse influencers zoals Laura Ponticorvo raden de afslanktheeën aan. Is de thee echt zo’n troep of kun je het prima gebruiken om af te vallen?

Overdaad schaadt

De slimme marketing van bekende merken zoals Fit Tea die influencers inzetten en kortingscodes verspreiden laten (jonge) volgers geloven dat deze theeën een gezonde manier zijn om snel kilo’s kwijt te raken. Diëtiste Lenie van Moorsel denkt hier anders over: “Het is gevaarlijk om op deze manier dit soort producten aan te prijzen. Vooral voor de jonge gebruikers is het moeilijk in te schatten hoe het product gebruikt moet worden.” De grootste fout die mensen volgens van Moorsel maken met het gebruik van supplementen is dat ze producten in overdaad gebruiken. “Zelfs water kan giftig zijn als je er te veel van drinkt.”

Waarom niet?

Janice Banwarie (20) gebruikt de slim tea van Body & Fit en heeft hier geen negatieve ervaringen mee. Ze vertelt zich niet echt bewust te zijn van de ingrediënten die de thee bevatten. “Een vriend van mij gebruikt veel producten van Body & Fit. Toen ik zag dat ze ook thee verkochten probeerde ik het een keertje. Het smaakte lekker, dus ik dacht: waarom niet? Ik ben aan het afvallen, maar of de thee hier echt een effectieve bijdrage aan levert weet ik niet.”

Loading...

Loading…

Detoxen is 13+

De ingrediënten van de theeën bevatten meestal laxerende middelen, zoals sennabladeren. Deze worden normaalgesproken voorgeschreven om de darmen leeg te krijgen voor een darmonderzoek of operatie. Ook het garcinia cambogia extract, wat te vinden is in de bekende fit tea, heeft als bijwerking dat het diarree kan veroorzaken. Het feit dat fit tea zelf afraadt om het product te gebruiken als je jonger bent dan dertien is volgens Van Moorsel al een red flag. Zelf gelooft de diëtiste überhaupt niet in afslankmiddeltjes: “De enige manier om op een gezonde manier te detoxen is door voldoende te bewegen, veel groene groentes en fruit te eten en je lijf rust te gunnen.”