Tom Dumoulin is voor het vijfde jaar op rij verkozen tot wielrenner van het jaar. Veel mensen mensen zijn echter kritisch tegenover Dumoulin, omdat hij niet de terechte winnaar zou zijn.

Op wielerflits.nl zijn verschillende reacties verschenen van mensen die vinden dat niet Dumoulin, maar Niki Terpstra de verkiezing had moeten winnen. Dit met name door zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen en derde plaats in Parijs-Roubaix. Veel wielerfans schatten deze prestaties op hogere waarde dan de tweede plekken van Dumoulin in de Giro d’Italia en de Tour de France.

"Het is toch fantastisch dat we het hierover kunnen hebben, man!"

Volgens wielercommentator en ex-prof Maarten Tjallingii is het een luxeprobleem dat deze discussie überhaupt gevoerd wordt. “Tom is een fenomeen, absoluut. Het ‘vervelende’ van dit tijdperk is echter dat er gewoon teveel goede Nederlandse wielrenners zijn. Bovendien is het echt appels met peren vergelijken: de prestaties van Dylan Groenewegen in de tour zijn bijvoorbeeld niet af te wegen tegen het klassieke werk van Niki, en dan heb ik het nog niet eens over het veldrijden van Mathieu van der Poel gehad, haha!”

De prestaties van Terpstra en Dumoulin van dit jaar naast elkaar gezet.

Zware concurrentie                                                                                                                               Andere genomineerden voor de prijs waren dus Groenewegen en van der Poel. Groenewegen vanwege zijn zege in Kuurne-Brussel-Kuurne en zijn twee ritoverwinningen in de tour. Van der Poel heeft alleen dit seizoen al dertien overwinningen in het veldrijden behaald. Dumoulin verklaarde in een videoboodschap dat hij dankbaar was voor de prijs, maar niet verwacht had dat hij hem zou krijgen. “Overwinningen zeggen toch iets meer, maar natuurlijk ben ik ook trots op mijn tweede plaatsen.”