In 2022 neemt iedereen voordat hij of zij de auto start verplicht een blaastest af. Dit kan realiteit worden wanneer het Europees Parlement akkoord gaat met een voorstel van de Europese Commissie. In Nederland is er veel discussie geweest over het alcoholslot als straf en momenteel wordt deze ook niet meer ingezet. Is een verplicht alcoholslot in alle auto’s dan wél een goed idee?

Het doel van de Europese Unie is om auto’s nog veiliger te maken en het aantal verkeersdoden te laten dalen. In Europa vallen jaarlijks zo’n 25.600 verkeersdoden. Naar schatting zijn 5.000 doden daarvan het gevolg van alcohol achter het stuur.

Als we kijken naar het aantal verkeersdoden door rijden onder invloed van alcohol was dat naar schatting 12 tot 23 % in 2015. Dat zijn 75 tot 140 doden. Volgens de laatste metingen in 2017 rijdt 1,4% van de automobilisten in de weekendnachten met teveel alcohol op. (bron: Swov.nl)

Momenteel wordt het alcoholslot niet toegepast in Nederland. Voorheen was dat wel zo. Toen kreeg een overtreder het alcoholslot als straf opgelegd. De bestuurder moest het slot dan op eigen kosten in de auto installeren. Hier kwamen een hoop kosten bij kijken. Het alcoholslot als straf is weer afgeschaft omdat de rechter een boete op kon leggen, en het CBR daarnaast nog het alcoholslot oplegde. Dit werd gezien als dubbele straf voor dezelfde daad en dat mag niet in Nederland.

SWOV: ‘Alcoholslot is effectief’ 

Woordvoerder Patrick Rugebregt van SWOV vertelt: “Een alcoholslot is op dit moment het enige effectieve middel dat je in kunt zetten. Er is een groep zware en hardnekkige alcoholovertreders met een alcoholprobleem. Een rijbewijs afpakken of straffen verhogen werkt bij hen niet. Dan rijdt men wel verder zonder rijbewijs. De kans dat je daarop gecontroleerd wordt is nu eenmaal niet heel groot. Het enige wat we kunnen doen is voorkomen dat deze mensen hun auto kunnen starten.”

Volgens Rugebregt hoeft het alcoholslot niet als een straf gezien te worden. Er zit ook een positieve kant aan: “Het is een kans om ondanks je zware alcoholovertredingen en alcoholverslaving tóch op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Je hoort weleens verhalen van mensen waar hun rijbewijs van wordt ingenomen en daardoor hun werk niet meer kunnen doen en hun baan kwijtraken. Met een alcoholslot kun je doorrijden, mits je nuchter bent.”

Daarnaast vertelt de woordvoerder dat zij niet zozeer onderzoek hebben gedaan naar de technische stand van het apparaat. Maar het onderzoek richt zich op een doel: het voorkomen dat mensen met een alcoholprobleem toch onder invloed in het verkeer deelnemen.

” Wanneer alle auto’s in Europa straks standaard zo’n alcoholslot bevatten, is er geen sprake meer van het probleem met dubbele straffen en hoge kosten voor de automobilist.” aldus Patrick Rugebregt van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).