Na weken van gewelddadig protest in diverse Franse steden, boeken de zogenaamde ‘gilets jaunes’ succes. Vandaag maakte de Franse regering bekend de vooraf aangekondigde prijsverhogingen op benzine en diesel tot volgend jaar mei op te schorten. Na Frankrijk en België maakte Nederland afgelopen weekend kennis met de gele hesjes-beweging. Maar hoe groot is de kans op succes in Nederland?

Dat de vanuit Frankrijk overgewaaide gele hesjes-beweging ook hier in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt, is zeker. De besloten Facebookgroep telt inmiddels meer dan 20.000 leden. Bij een demonstratie op het binnenhof werden enkele mensen door de politie aangehouden. De demonstraties van vorig weekend krijgen als het aan de initiatiefnemers van de beweging ligt een vervolg. Voor aankomend weekend staan verspreid door heel het land opnieuw demonstraties gepland.

Effect

De redenen waarom mensen zich in Nederland bij de gele hesjes aansluiten, zijn zeer divers. Dit beaamt ook Femke Roosma, hoogleraar Sociologie aan Tilburg University en tevens fractievoorzitter GroenLinks in Amsterdam. ‘’In Frankrijk was er een duidelijk doel, namelijk de afschaffing van de accijnsverhoging. In Nederland ontbreekt het aan een gezamenlijk doel.’’ De actievoerders in Nederland uiten de onvrede over verschillende zaken: Rutte III, het Marrakesh-pact, immigratie, het zorgstelsel en Zwarte Piet. De kans op een effect als in Frankrijk acht Roosma klein. ‘’Nederland kent geen stakingscultuur als in andere Europese landen. Het zit veel minder in onze cultuur. Daardoor zie je ook dat de protesten veel beperkter zijn. Het is min of meer een kopie van Frankrijk, alleen dan kleinschaliger.’’ Aankomend weekend zal blijken op hoeveel steun de gele hesjes in Nederland kunnen rekenen.