Hoewel de Jumbo racedagen deze zomer een succes waren, werd er ook iets duidelijk. Een rentree van de F1 betekent niet alleen dat er aanpassingen moeten worden gedaan aan de baan, maar ook aan de infrastructuur daaromheen. De gemeente Zandvoort is verantwoordelijk maar lijkt niet voor alle kosten op te willen draaien. 

Al in 2015 gaf de gemeente Zandvoort onderzoeksbureau Decisio opdracht onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een rentree van de prestigieuze racecompetitie. Twee jaar werden de resultaten gepresenteerd en de conclusie was duidelijk: F1 in Zandvoort is mogelijk. Toenmalig wethouder Gerard Kuipers zei dat het onderzoek liet zien dat er een stevig fundament bestaat voor een terugkeer. Wel waren er nog een aantal haken en ogen. Naast een aantal aanpassingen aan het circuit en de hoogte van het startgeld moest ook het vervoersprobleem rond de baan aangepakt worden. De toegangswegen stromen tijdens evenementen al snel vol. Zeker wanneer het mooi weer is en er veel strandgangers naar Zandvoort komen.

Gemeentelijke investering

Woordvoerder Bianca Galesloot van de gemeente Zandvoort zegt dat ondanks dat de gemeente en de provincie verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur, zij niet op zullen draaien voor alle kosten van een evenement. “Het circuit van Zandvoort is in particulier bezit. Wanneer een particulier een groot evenement organiseert, betaalt de gemeente natuurlijk niet tonnen mee om voor dit evenement alle benodigde voorzieningen te realiseren. Een Formule 1 race is natuurlijk wel economisch zeer interessant, ook voor de gemeente. Dus we zijn zeker met het circuit in gesprek om een steentje bij te dragen.” Ook zegt de woordvoerder van de gemeente Amsterdam, Rutha Fessehaya, dat een investering van de gemeente Amsterdam nu nog niet aan de orde is. De geruchten over een mogelijke investering van 65 miljoen euro zijn volgens haar dus niet waar.

Stratenparcours

Onlangs onthulde motorsport.com dat Liberty Media, eigenaar van de raceklasse, vooral geïnteresseerd is in een stadsrace in Nederland. Of de Formule 1 naar Zandvoort komt is dus nog maar de vraag. Rotterdam en Amsterdam zouden de meest geschikte steden zijn, maar beiden gemeentes hebben aangegeven geen interesse te hebben. Voor een stratencircuit  moet het centrum vaak dagen dicht voor verkeer.

Moeten gemeentes geld investeren in particulieren sportevenementen