We kennen allemaal wel Rudolph, Blitzen, Donder en hun vriendjes. De rendieren van de kerstman. Allemaal bruine rendieren maar in Noorwegen is er nu een wit rendier gespot. de 24-jarige fotograaf Mads Nordsveen legde hem vast.

Camera nam het over

De fotograaf was gefascineerd door het fenomeen dat ineens voor hem stond. Maar hij besefte het niet echt. “Het was zo’n magisch moment dat ik niet echt na dacht. Ik stond ook even stil. Daarna nam de fotograaf in mij mijn lichaam over en pakte ik instinctief mijn camera en nam de foto’s”, verklaarde hij tegenover deze website. Die foto’s zijn nu viral gegaan.

Uniek

Een wit rendier is een zeer uniek dier. Volgens Prof. dr. Marc Naguib van Wageningen Univeristy & Research is dit hoogst waarschijnlijk een albino rendier. De dieren zijn gewoon te fotograferen. “Dat er een foto is gemaakt is geen probleem, maar mensen moeten absoluut niet de rendieren opzoeken. Daarmee verstoor je hun omgeving en dat is slecht voor de dieren.”

Leefgebied

Noorwegen is niet het enige land waar dit soort rendieren leven. Volgens Naguib leven ze over de hele wereld verspreid. “Het is niet iets wat evolutionair groeit. Een voordeel aan de witte kleur zal hij niet hebben. ” Dat voordeel wordt door de klimaatveranderingen ook steeds minder. De plekken op aarde waar sneeuw ligt zullen in de toekomst afnemen. Albino dieren hebben dan dus geen voordeel.

tekst gaat verder onder foto

Dit bericht bekijken op Instagram

Back to the cold north❄️ Met this white little reindeer in northern Norway😍 He almost disappeared into the snow!

Een bericht gedeeld door Mads Nordsveen (@mads) op

Nakomelingen

Volgens Professor Naguib  zullen de nakomelingen van het rendier hoogstwaarschijnlijk niet albino zijn. “Alle rendieren kunnen albino worden. Bij sommige komt het juist wel tot uiting bij andere juist niet. Het is namelijk een genetische ‘fout’. Als dit rendier een bruine partner vindt is de kans groot dat de nakomelingen ook bruin zijn.”