Politie en woningcorporaties zoals Aedes melden dat er de afgelopen jaren een afname is qua overlast in het Nederlandse uitgaansleven. De afgelopen jaren zijn klachten over horeca met 18 procent afgenomen en de klachten bij evenementen zelfs met 22 procent. Hoe zorgen dit soort instellingen in Tilburg er voor om overlast tegen te gaan?

Doordeweeks zijn er in de avonden veel mensen te vinden op de Korte Heuvel, een straat met ongeveer twintig verschillende uitgaansgelegenheden. Een daarvan is Studio Tilburg, overdag een lunchroom/restaurant die ‘s nachts wordt omgetoverd in een club. Wij vroegen hen hoe zij de overlast tegengaan.

Volgens medewerker Annet, dragen zij op de volgende manieren hun steentje bij aan het verminderen van de overlast. “Wij houden ‘s avonds altijd de sluis gesloten en hebben een tussendeur die dicht blijft, zodat er zo min mogelijk geluid kan ontsnappen. Ook lichten wij bij evenementen altijd de omwonenden in en die communicatie zorgt voor transparantie; dan hebben ze er meer begrip voor. Tevens houden wij altijd rekening met de geluidsmeters, die in de vergunning staan.”

Dennis, Tilburgse student, woont op de Heuvel en kan zich wel vinden in de nieuwe cijfers. “Ik woon hier nu al een tijdje en dan wen je aan het geluid. Ik merk niet dat het geluid minder is geworden, maar wel het andere aspect van overlast: dronkenlappen. Er zijn wel aanzienlijk minder lastige mensen op straat, omdat er strenger gecontroleerd wordt bij de ingang van kroegen. Politie staan vaak aan de overkant van de straat, om toezicht te houden. Maar de beveiligers weigeren ook sneller iemand voor mijn gevoel, als ze vinden dat diegene genoeg gedronken heeft.”