Vandaag is het de dag van de vrijwilligers. Hoewel er recent door Johnny Kraaijkamp in het AD werd gezegd dat jongeren alleen maar bezig zijn met zichzelf, zijn ze ruim vertegenwoordigd in de groep van 6 miljoen vrijwilligers in Nederland. Maar hoeveel jongeren doen er eigenlijk aan vrijwilligerswerk en waarom kiezen ze hiervoor?

Uit onderzoek van het CBR blijkt dat meer dan de helft van de jongeren tussen 15 en 25 jaar  minstens 1 keer per jaar werkt als vrijwilliger. De jongste groep jongeren (15-18) springt hier bovenuit.

Graag iets willen betekenen

Heleen van Egmond is een online marketing adviseur die organisaties helpt met het werven van vrijwilligers. Ze heeft zich verdiept in jongeren en ze weet wat er nodig is om jongeren als vrijwilliger binnen te halen. ‘’Jongeren willen graag iets betekenen voor zichzelf en voor anderen’’, zegt Heleen. Ook vertelt ze dat jongeren steeds meer initiatief nemen en dat ze zelf starten met acties, samen met andere vrienden of vriendinnen. Jongeren vinden het leuker om samen met vrienden vrijwilligerswerk te doen dan alleen. ”Als één iemand vrijwilligerswerk gaat doen, zullen anderen snel volgen omdat ze elkaar kennen en dat het werk leuker maakt”.

Er zijn dus veel jongeren actief in het vrijwilligerswerk, toch hebben veel organisaties moeite met jongeren naar zich toe te trekken. ”Organisaties moeten anders leren kijken. Ze moeten niet naar zichzelf kijken en wat ze zelf willen maar juist kijken naar wat jongeren zoeken en de jongeren één op één benaderen. Wil je jonge vrijwilligers? Ga jong denken!”