Nederland wordt als maar warmer en warmer. De eerste dagen van december 2018 heeft namelijk al twee warmte records te pakken. Op 2 en 3 december van dit jaar was het 13,2 graden. In 1953 was het voor het laatst zo warm in Nederland, toen was het 12,8 graden.

Vorig jaar waren er vijf warmterecords. Dit jaar is dat verdriedubbelt. De teller staat nu op vijftien officiële warmterecords voor de maximumtemperatuur. Of er elk jaar meer records komen is lastig te zeggen volgens Leonie Bosselaar van KNMI (Koninklijke Nederlands Meteorologische Instituut): “Klimaatmodellen tonen aan dat de aarde warmer wordt. Dat het ene jaar warmer is dan het andere jaar heeft ook wel met toeval te maken. Maar over het algemeen neemt de temperatuur toe.”

Er is wel wat aan de hand met ons klimaat. Het wordt steeds warmer in ons land en daar maakt Bert Holtslag hoogleraar meteorologie zich zorgen over: “Vooral omdat het relatief snel lijkt te gaan. Persoonlijk maak ik mij daar wel zorgen over. De impact voor Nederland valt op dit moment nog wel mee maar als je kijkt naar wereldwijd zijn er wel grote impacts. Zoals op de polen, het is nogal wat als het ijs in de zomer dun is en zo beperkt is. In 2050 zijn de polen ijsvrij. Dat beïnvloedt de zeespiegels. Nu staat de Rijn heel erg laag, het is een droge periode geweest. Dat treft nu al de scheepvaart. Dat is geen toeval.”

Tegenover de vijftien warmterecords van dit jaar staan drie kouderecords. De kans op koude dagen neemt af maar dat betekent niet dat het niet koud kan worden.