De VAR (Video Assistant Referee) wordt toch dit seizoen al ingevoerd in de Champions League. Dat heeft de UEFA in Dublin besloten. Ook bij de finale van de Europa League en de Nations League zal de arbitrage beschikken over steun vanuit de videokamer. “We hebben met elkaar gesproken en dachten waarom zouden we nog wachten?”

De Europese voetbalbond liet in een persconferentie in Dublin weten de VAR in 2019 al in Europees verband in te zetten. De UEFA gaf eerder aan te willen wachten tot volgend seizoen, maar heeft dit plan aangepast. De videoassistent wordt sinds dit jaar al in verschillende nationale competities gebruikt. Vanaf 2019 komt daar dus ook de meest prestigieuze clubcompetitie van Europa bij. Alexander Ceferin, voorzitter van de UEFA, zegt dat ze er klaar voor zijn om het systeem in te voeren.

Kwestie van tijd

Dat de VAR nu ook Europees wordt ingezet leek slechts een kwestie van tijd. “We hebben in de groepsfase al weer genoeg discutabele momenten gehad en de belangen zijn hiervoor gewoon te groot”, zegt oud-scheidsrechter Dick Jol. Het systeem zelf is er volgens Jol ook wel klaar voor. Alleen de mensen die het bedienen, moeten wel goed gekozen worden. “Het Hawkeye-systeem in het tennis was een geniale uitvinding en de VAR kan dit in het voetbal ook zijn. Het is alleen wel zaak dat je de juiste mensen achter de schermen zet, die ervaring hebben en weten wat ze doen.”

De VAR, wat is dat?

De VAR is een systeem dat de scheidsrechter op het veld ondersteunt bij het maken van beslissingen. De scheidsrechter staat in contact met een aantal zogenaamde ‘videoarbiters’ die op een externe locatie achter videoschermen zit. Deze videoarbiters hebben toegang tot alle videobeelden van de wedstrijd en kunnen, op basis van deze beelden, de scheidsrechter op het veld adviseren.