Motorcoureurs die vallend over de finish eindigen worden toch meegenomen in de uitslag. Dit maakte de internationale motorsportfederatie FIM woensdag bekend. Ze kunnen vast óf los van hun machine over de finishlijn glijden, wat als eerste de finish bereikt wordt meegeteld.

De wijziging van de regel kwam net te laat voor motorcoureur Bo Bendsneyder. In 2017 bij de TT in Assen viel hij bij de Moto3-race vlak voor de finish. Als de finish geldig was verklaard, zou hij tiende zijn geworden. Destijds is hij gediskwalificeerd.

“Het komt zelden voor dat een motorcoureur glijdend over de finish gaat,” meldt de vader van Bendsneyder. “Destijds was het gewoon een samenloop van omstandigheden. Het is mij daarom ook niet duidelijk wat de aanleiding was voor het veranderen van de regel.” FIM vertelt tegen ANP dat er situaties zijn geweest waarin een coureur vlak voor de finish crasht en dan over de meet glijdt, soms los van de motor. FIM wil dit vanaf nu dus geldig verklaren.

Volgens de vader van Bendsneyder zal het wijzigen van de regel geen invloed hebben op de motorsport. “Niemand gaat de laatste ronde in met idee om glijdend over de finish te gaan. Het zal dus geen effect hebben op de rijders van dit moment.”