De anticonceptiepil is in apotheken bijna niet meer te verkrijgen. Onderling is via sociale media en Marktplaats een ware ruilhandel ontstaan om de pil toch te kunnen bemachtigen. “Als noodregel kan ik mij van alles voorstellen, maar het is niet iets waar ik blij van word,” zegt Ruud Coolen van den Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Vanwege het grote tekort stuurden een groot aantal vrouwenverenigingen, waaronder de Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekers (NOVA), Minister Bruins van Medische Zorg vorige week een brandbrief. Daarin deden ze een oproep om leveranciers te verplichten apotheken op korte termijn weer te leveren.

De pil is op

Apotheken kampen dus met een tekort aan de veelvuldig gebruikte anticonceptiepil met de stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel, beter bekend onder de merknamen microgynon en stediril. Deze versie wordt veelvuldig uitgeschreven door huisartsen. “Deze combinatie van hormonen is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel onder Nederlandse vrouwen. Daarbij gaat het echt om een enorm aantal. Ruim 1,2 van de 1,7 miljoen gebruikers,” zegt Coolen van den Brakel.

Dit zorgt voor een groot probleem. Verschillende apotheken reizen af naar het buitenland om daar een klein voorraadje in te slaan of vragen een hoger bedrag dan gebruikelijk. Andere kiezen ervoor een variant mee te geven. “In andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, is de gebruikelijke pil wel weer beschikbaar. Dat is simpelweg het geval omdat zij meer betalen. Op het moment dat die fabrikant weer kan leveren, en hij weet dat hij in een ander land meer kan verdienen aan die pillen dan bijvoorbeeld in Nederland, dan staan wij niet vooraan.”

Derde generatie pil

Wendy (19) kreeg een andere versie van de anticonceptiepil mee naar huis. “Ik heb daar bloedverdunners bij gekregen, omdat het anders gevaarlijk kan worden voor mijn gezondheid. Doe ik dat niet, dan heb ik een verhoogde kans op trombose. Door deze combinatie heb ik last van een onrustige huid, veel blauwe plekken en is mijn eetlust totaal verdwenen.”

Apotheken en huisartsen geven nu veelvuldig ‘derde generatie pillen’ mee. Deze zijn minder goed getest en verhogen het risico op trombose. Volgens het IVM is het noodzakelijk dat de gebruikelijke versie van de anticonceptiepil zo snel mogelijk weer op de markt verschijnt. “Het wisselen van de pil is niet zomaar iets waar de gebruikers om staan te juichen. Elk middel heeft zijn eigen werking en mogelijke bijwerkingen. Dat moet je niet onderschatten.”