Avans Hogeschool heeft besloten dat ze in 2019 het terrein rookvrij wil maken. Persvoorlichter Yvonne de Vries bevestigt dat er momenteel een grotere beweging in de maatschappij is die wil dat er meer rookvrije omgevingen komen rondom scholen. Volgens Yvonne is er weinig tegenstand vanuit de studenten en docenten van Avans. Op de hogeschool zelf zijn de meningen hier sterk over verdeeld.

Het hoofdgebouw van de hogeschool heeft twee gebieden waar mensen kunnen roken, aan de voorkant en op het binnenplein. Aan de voorkant van het grote gebouw staat Daniel in zijn eentje rustig te roken. Hij staat binnen de lijnen waar staat dat er niet gerookt mag worden. Toch vindt hij het wel een goed idee. “Zelf ben ik er als roker niet heel blij mee, het heeft dan geen zin meer om hier te roken. Maar ik ben wel blij voor de mensen die slecht tegen de rooklucht kunnen, bijvoorbeeld mensen die astma hebben. Voor hen is het niet fijn wanneer ze naar de ingang moeten lopen en de rooklucht moeten binnenkrijgen.”

Als je het gebouw ingaat, zie je meteen de deur naar het binnenplein. Het hele plein ligt vol met sigarettenpeuken. Verderop zie je een aantal banken waar de studenten zitten te roken. Op het plein  onder de overkapping staan de hele dag mensen te roken. Zo ook Melissa, samen met haar drie vriendinnen. Zij vindt het ook een goed besluit van de school. Ze zegt: “Leerlingen moeten via dit plein letterlijk door een rookwolk om bij de ingang te komen. Daar zou een einde aan moeten komen.”

De Vries zegt dat er geen sprake zal zijn van handhavers die gaan controleren of boetes die worden uitgedeeld. Zowel Daniel als Melissa waren het wel over één ander ding eens. Zij geloven niet dat dit plan gaat werken.

Als Daniel zijn verhaal vertelt komt zijn klasgenoot Céderik naar buiten en moet lachen om het verhaal van de persvoorlichter. “Dat gaat nooit werken, ze proberen al langere tijd om het roken bij ons op school te verminderen. Kijk naar alle sigarettenpeuken hier op de grond. Er zijn maar zat vrienden van mij hier op school die dat gewoon stiekem zullen doen. Zolang er geen strengere handhaving plaatsvindt, stopt er niemand.”

In de buurt van Melissa’s groepje staat Kevin te roken. Hij reageert heel verontwaardigd op de uitspraken van de voorlichtter. “Daar moet wel een grote miscommunicatie over zijn geweest, want zeker drie op de tien studenten op deze school rookt. Een ander groepje op het binnenplein zegt hetzelfde over het plan. Derdejaarsstudent Luuk vertelt: “Ze moeten hier vier man handhaving neerzetten als ze willen voorkomen dat hier iemand rookt. Ik steek gewoon een sigaret op totdat iemand mij zegt dat ik moet stoppen. Ik ga zelf namelijk niet stoppen met roken op school.”

De Vries zegt dat er vanuit de studenten ook steeds meer klachten komen van leerlingen die het onprettig ervaren dat er bij de ingang van de school zoveel gerookt wordt. “Het is ook bedoeld om studenten steeds meer duidelijk te maken dat het een hele ongezonde levensstijl is. De school wil een belangrijke bijdrage leveren aan de bewustwording hiervan.”

Docente Gemma zegt dat ze er stellig in gelooft dat de leerlingen elkaar zullen corrigeren op het gebied van roken. Zeker als andere leerlingen er last van hebben. Docente Dinara heeft minder vertrouwen in het plan van de school. “Van mij mogen ze het plan invoeren. Ik vind het een mooi besluit, maar het gaat nooit werken. Ik ken de studenten van deze school. Er zullen altijd mensen zijn die stiekem roken. Het is een mooi ideaal, maar ik vrees dat het een mooie droom zal blijven.”