Er moet meer aandacht komen voor vrouwen in de honkbalsport. Dat vindt ook honkbalcoach Wilco Heessels. Honkbal wordt over de hele wereld gespeeld, maar is in Nederland niet erg bekend. Vooral onder vrouwen is het geen populaire sport. En tussen de mannen en vrouwen die het spelen zitten wel dergelijk verschillen.

Lotte Tanke speelt nu zes jaar honkbal in een mannenteam en is jarenlang gecoacht door Heessels. Ze begon op haar twaalfde bij de Kickers in Waalwijk. “Destijds hadden ze geen dames softbalteam, want over het algemeen spelen dames softbal. Toen ben ik gaan honkballen. Dat heb ik doorgezet, want ik vond het spelletje leuker dan softbal. Ik kan prima functioneren in een mannenwereld. Dat is voor mij de reden geweest om bij de mannen te blijven spelen.” Daarna is ze bij andere clubs gaan spelen waar ze onder andere gecoacht werd door Heessels.

WK in Amerika
Afgelopen zomer ging Tanke met het damesteam naar het WK Honkbal in Amerika. Het damesteam is toch anders dan het herenteam vertelt ze. “De kracht is sowieso anders. Dat merk ik bij mezelf. Ik heb in één damesteam gespeeld en al in meerdere mannenteams. Ook communiceren vrouwen anders, zo anders dan met mannen. Speltechnisch is er weinig verschil tussen de mannen en vrouwen, iedereen heeft z’n eigen inzichten. Maar het grootste verschil is de kracht tussen man en vrouw. Ik voel me ‘one of the guys’.”