‘Zo dood als een pier’ of ‘iemand blij maken met een dode mus’. Als het aan dierenorganisatie PETE ligt mag je dit binnenkort niet meer zeggen. PETE heeft al een aantal alternatieven die moderner en diervriendelijk zijn zoals: ‘iemand blij maken met een computervirus’. De Nederlandse Partij voor de Dieren vindt het eigenlijk maar een beetje over de top.

“Vorig jaar hebben we hier wel wat over gezegd. We waren het niet eens met de titel van een motie die de SP indiende. Die luidde namelijk als “Boter bij de vis”, zegt Leonie Gerritsen, fractievertegenwoordiger PvvD. Toch vindt de PvvD het idee van PETE niet slecht. Op het kantoor van de PvvD hangen allerlei posters met diervriendelijke quotes. “Liever tien vogels in de lucht, dan één op je bord”, hangt er bijvoorbeeld boven het bureau van Leonie.

Geen serieuze actie

Ondanks alle commotie denkt Leonie niet dat er serieus iets wordt veranderd aan de spreekwoorden. “Natuurlijk zeg je onvriendelijke dingen over dieren. Daarnaast geef je mensen ook het beeld dat het gebruik van dieren normaal is, terwijl dat niet zo zou mogen zijn. Maar taal evolueert langzaam, ik zou niet verwachten dat de spreekwoorden en gezegdes ook serieus worden veranderd.”