Verkade heeft dit jaar haar restant aan chocoladeletters geschonken aan Stichting Vluchtelingenwerk. Liefst 25.000 letters zijn woensdag 5 december stad en land afgereisd om uitgedeeld te kunnen worden bij verschillende asielzoekerscentra. Daarmee is het overschot aan de Sinterklaas lekkernij terechtgekomen in goede handen.

Hoewel Verkade jaarlijks probeert de productie van chocoladeletters zo goed mogelijk in te schatten, blijft er toch altijd een voorraad over. Wat doe je daar dan mee? Verkade koos ervoor om Vluchtelingenwerk Nederland te benaderen. “Wij mochten zelf een aantal doorgeven, dat uiteindelijk neerkwam op 25.000 chocoladeletters. Zo veel, dat we ons afvroegen of dat wel mogelijk zou zijn. Toen dat geen probleem bleek, was dat natuurlijk geweldig nieuws. Alleen op logistiek gebied zou het een enorme operatie worden”, legt Saskia Bolt van Vluchtelingenwerk Nederland uit.

En zo gingen er gisterochtend vanuit Zaandam verschillende koeriers de weg op. In tien uur tijd werden alle AZC’s voorzien van chocoladeletters. Bolt was aanwezig bij een AZC school in Rotterdam-Beverwaard. “Voor die kinderen gebeurde er van alles. Sinterklaas en Zwarte Piet kwamen langs en dan ook nog eens verwend worden met chocoladeletters. Deze actie maakte het allemaal extra feestelijk. Het leven op een AZC is vrij sober, ze hebben niet zo veel. Zo’n chocoladeletter is dan wel een heel leuk extraatje. En daarbij is het natuurlijk ook meteen een kennismaking met de Nederlandse traditie”, aldus Bolt.